Halászteleken is kimondták, hogy megtelt a település, nem akarnak több építkezést, új kiköltözőket. A polgármester, Szabó Tibor a legutóbbi közmeghallgatáson elmondta, egyre láthatóbb, hogy Halásztelek megtelt, hiszen a közigazgatási határaikon belül már szinte alig van szabad hely. Pár nappal ezelőtt, az ország harmadik legjómódúbb településének, Nagykovácsinak a polgármestere mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy az ő falujuk is megtelt.

Halásztelek megtelt

A Csepel-szigeten fekvő Halásztelek polgármestere, Szabó Tibor a minap tartott közmeghallgatáson köntörfalazás nélkül beszélt a 12 ezer fős település problémáiról. A település első embere elmondta: Halásztelek megtelt, hiszen a közigazgatási határainkon belül már szinte alig van külterület, vagyis nincs több szabad hely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zsúfolt óvodák

A fideszes polgármester arról is beszélt, hogy az utak telítettek, az utcákon jó, ha egy sáv járható. A gyerekeket zsúfolt óvodákba kell bepréselni, az egyetlen bölcsőde pedig évente 90 utasít el, mert nincs hely, de az iskolai férőhely az állami iskolában is már nagyon szűkös. Ide kapcsolódik: Itt az agglomeráció top 9 legjobban növekvő városának listája, többen bezárnák már az ajtót

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy telken egy lakás

Szabó Tibor elmondta, hogy a belterületi és beépíthető ingatlanok beépítésével az önkormányzat már nem tud mit kezdeni. Nincs jogi lehetőségük az építkezések megtiltására, leállítására. Mindössze annyit tehettek, hogy a helyi építési szabályzatot úgy módosították, hogy egy telekre csak egy lakás építhető.

Hová lett az a sok 2 millió forint?

A polgármester hangsúlyozta, évekig az volt a gyakorlat Halásztelken, hogy a belterületbe-vonás áraként befizettek a tulajdonosok kétmillió forintot. A befizetett összegeket azonban nem különítették el, nem az adott területre fordították, ezért mint fogalmazott: „Ma úgynevezett követő üzemben vagyunk.”

Se közvilágítás, se aszfaltos út

Az új területeken szinte sehol se épült pormentes út, sok helyen közvilágítás se. Most az egyéb bevételeikből kell a hiányosságokat pótolni. Ez nem megy egyszerre – jelentette ki Szabó Tibor. Amire nem figyelt senki: a tököli szennyvíztisztító kapacitása elfogyott. Annyira, hogy a halásztelki kvóta felett hetente 178 köbméterrel több szennyvíz kerül oda Halásztelekről.

Elcseszték az elmúlt 30 évben

Halásztelek lakóinak a száma látványosan nőtt. Míg 2007-ben alig 8 ezren, ma 12 ezren laknak a településen. Az elmúlt 30 évben két polgármester nevéhez kötődik a fejlesztések nélküli lakosságszám növesztés: Stoffán Antal és Szentgyörgyi József vezette önkormányzat láthatóan jelentősen alultervezett infrastruktúrát hagyott a legutóbb, 2019-ben megválasztott új polgármesterre, Szabó Tiborra.

Csak terhek jutottak a településnek

A fórumon az is elhangzott, hogy a hirtelen növekedés átka az lett, hogy Halásztelek jellemzően csak a terheket kapta. Útépítéseket, közvilágítás fejlesztést, csapadékvíz problémákat. A gyermekintézmények kapacitása nem, vagy csak nagyon kis mértékben követte az igényeket. A város belső közlekedése frekventált helyeken és időszakokban borzalmas.

Betemetett árkok, üvöltöző lakók

A szikkasztóárkok betemetése már halásztelki népszokássá vált – hangzott el a fórumon. Nagyobb csapadék idején a mélyebben fekvő területeken élők panaszáradata érkezik, nem ritkán pont azoktól, akik korábban betemették az árkot a házuk előtt – mondta a polgármester. Témába vág: „Végtelenül dühítő a helyzet” – Elöntött utcák, elkeseredett emberek, drámai a helyzet Halásztelken

Csepel-sziget elérte az élhetőség határát

A városon keresztülvezető II. Rákóczi Ferenc út újra telített a reggeli és a délutáni órákban. A Csepel-sziget lakosságszáma évekkel ezelőtt elérte az élhető lélekszámot, a közlekedők folyamatosan keresik az alternatív utakat – ezzel nem lehet mit kezdeni, a helyi szabályzás nem tud megoldást hozni. A belterületünkön el kell gondolkodni akár sebességkorlátozás bevezetésén is – tette hozzá a polgármester. Ide kapcsolódik: A folyamatos áramkimaradások miatt sokan megszívták a csepeli agglomerációban

Egymás után telnek meg az agglomerációs települések

Halásztelek gondjai egyáltalán nem egyediek. Korábban Érd, Szentendre, Pilisvörösvár és Dunaharaszti vezetése is kimondta, nincs több hely náluk. Néhány nappal ezelőtt az ország harmadig legjómódúbb településének, Nagykovácsinak a polgármestere beszélt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak arról, hogy náluk sincs több hely. Ide kapcsolódik: „Nagykovácsi megtelt” – állítja Kiszelné Mohos Katalin, a luxusfalu polgármestere, aki elmagyarázta mi a bajuk a településen feszültséget okozó cserkészekkel

Meghúzták a vonalat

Kiszelné Mohos Katalin portálunknak így fogalmazott: „Bátran kimondom: Nagykovácsi megtelt! Ahhoz, hogy a nagykovácsiakat megvédjük és megfelelő, élhető település maradjunk, ahhoz meg kellett húzni ezt a vonalat.”

Könyörögnek a polgármesterek

Az agglomeráció települései egymás után teszik ki a táblát, hogy megteltek. A polgármesterek közben szinte könyörögnek a kormányzatnak, hogy adják nekik vissza az építéshatósági jogokat, mert akkor helyben ellenőrizhetnék az építkezéseket és az történhetne, amit ők szeretnének.

Népszerű Budapest környéke

Erre természetesen a viszontválasz az, hogy amíg a településeknél volt ez a jogkör, óriásit nőttek a települések, hiszen a polgármesterek többsége eszetlenül belterületbe vont mindent, egymás után épültek a lakóparkok, új lakónegyedek, közben pedig nem eléggé fejlesztették a településüket. Így ma nagyon sok kiköltöző azzal szembesül, hogy Budapest környékének sok településén nincs elég hely a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, az utak nincsenek aszfaltozva és a csatornahálózat is elmaradott. Budapest környéke ennek ellenére mégis népszerű, folyamatos a lakosságszám növekedése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szabó Tibor, Halásztelek polgármestere – Forrás: Youtube/Buda Környéki Televízió