A január elsején életbe lépő új magyar hulladékgyűjtési szabályozásnak köszönhetően ötven forint betétdíjat számolnak fel a gyártók az egyszer használatos italos üvegekre. A visszaváltási rendszert a július elején elindult új társaság, a Mol alá tartozó MOHU működteti majd.

Visszatér a betétdíj!  

A betétdíj csak azokra a fémből, műanyagból vagy üvegből készült csomagolásokra vonatkozik, amelyek űrtartalma egy deciliter és három liter közé esik. Ez alól kivételt képeznek a tejalapú termékek (köztük a tej), valamint a nem egyszer használatos, úgynevezett többutas csomagolások is, vagyis azok az üvegek, amelyeket használat után újra tud tölteni a gyártó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Logó is jelzi majd

A betétdíjas termékeket könnyen felismerhetjük, mert a csomagoláson külön logó jelzi majd az egyszer használatos és a többutas üvegeket is. Fontos változás, hogy a csomagolásokat a korábbi szelektívgyűjtési szokásokkal ellentétben már nem szabad összegyűrni, ezeket az automata sérültnek minősíti, és nem kapjuk vissza a betétdíjat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Három választási lehetőség

Miután bedobtuk az üvegeket az automatába, három lehetőségünk lesz, hogy mit szeretnénk kezdeni a betétdíj összegével: egy ajándékutalványra válthatjuk, amit abban a boltban lehet levásárolni, ahol az automata is van; jótékonysági célokra adományozhatjuk; letölthetünk egy mobilalkalmazást, aminek segítségével visszautalhatjuk bankszámlánkra a betétdíj összegét.

Júliusra állhat fel a rendszer

Január elsejétől már működik a visszaváltási rendszer, de a gyártók hivatalosan július elsejéig még a nem betétdíjas csomagolásokra is forgalomba hozhatják. Ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy a legtöbb italnál csak július 1. után fogunk a betétdíjas verzióval találkozni a boltok polcain. A tervek szerint július elsejéig 3-6 ezer automatát helyeznek ki országszerte.

Új a hulladékgazdálkodási rendszer

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy júliusban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek egyik elemeként október elseje óta nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot! Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek. 

Javulást remélnek

A remények szerint az intézkedéssel „emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez”.

Hasznos hulladékudvarok

Nagyon sok olyan hulladék, például elektronikai cikk, használt ruha és sütőolaj halmozódik fel a háztartásokban is, amelyeket nem lehet az otthoni szemetesekbe tenni. Egy-egy költözés vagy komolyabb rendrakás után is sok hulladék gyűlhet össze és a családoknak gyakran komoly gondot okozhat, hogy mihez kezdjenek a felesleges holmikkal. Többek közt ezeknek az igényeknek a kielégítésére jöttek létre a hulladékudvarok.

Már nem lakcímhez kötött

A lakosságnak korábban leginkább csak arra volt lehetősége ilyen esetekben, hogy a bejelentett lakcíméhez legközelebb eső hulladéklerakóhoz menjen. Július elseje óta azonban bárki bármelyik hulladékudvart használhatja és az is megkönnyíti az emberek dolgát, hogy nem lakcímhez kötött lehetőségről van szó.

48 órás heti nyitvatartás

Nagyon fontos változás, hogy a MOHU minimum 48 órás heti nyitvatartást vezetett be és arra is törekszik a cég, hogy ne csak munkaidőben, hanem a délutáni órákban, valamint hétvégén is elérhetők legyenek a hulladékudvarok.

Van vagy lesz

Napjainkban már minden 10 ezer fő feletti településen vagy van már, vagy lesz a közeljövőben hulladékudvar. Ahol még nincs, ott a tervek szerint öt éven belül kialakítanak ilyen gyűjtőszigetet. A kisebb lélekszámú településeket is bevonják a projektbe, ahol úgynevezett mobil hulladékudvarokban gondolkodik a vállalat. Ez azt jelenti, hogy a MOHU dolgozói meghatározott időpontban gépjárművekkel jelennek meg az adott helyszínen és náluk lehet majd leadni a felhalmozott hulladékot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: