Hulladékgazdálkodási hatóságot állítani fel a kormány. A javaslat jelentős szigorításokat javasol az illegális szemétlerakás és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének szankcionálásban, valamint létrehoznak a hulladékrendészet intézményét is. Az illegális hulladéklerakás hosszú ideje nagy gond Budapest külvárosaiban és az agglomerációban.

Az Átlátszón a múlt héten szivárgott ki az az előterjesztés, amely állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvenné az önkormányzatoktól.

Palkovics László javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez. A csomagról, amely átformálná a hulladékgazdálkodás eddigi rendszerét, nem hozott végleges döntést a kabinet.

A kormányülésen az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően merültek fel kételyek, és az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolnak a kormányban. Ezért, bár alapjaiban egyetértettek a tervezetben foglaltakkal, csak szeptemberben térnek vissza a tárgyalására – írja a 24.hu.

A miniszter a törvénycsomag több hónapos csúszása ellenére hétfőn bejelentette, hogy július 1-jétől elindítják a hulladékgazdálkodási hatóság, azaz Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala felállítását, és megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása is.

A hulladékrendészeket a többi között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és arra is feljogosítanák őket, hogy tettenérés esetén kényszerintézkedéseket alkalmazzanak. Furcsa azonban, hogy az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek.

A bilincs használatának engedélyezésére viszont nem tett javaslatot az ITM, holott az az iskolarendőrök eszköztárába bekerült.

Az innovációs minisztérium módosítaná a büntető törvénykönyvet is. A szemét engedély nélkül elhelyezésével elkövetett természetkárosítást az eset súlyosságától függően egytől öt vagy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Környezetkárosítás jogcímén a kiszabható szabadságvesztés mértéke tíz évig is felmehet, és nem csak az ipari méretű szennyezésekre sújtanának le keményen, börtön járna azért is, ha valaki az autójából, teherautójából a 100 kilogrammot vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiséget.

Az illegális szemétlerakás jelentős problémát jelent Budapesten és környékén. A BudapestKörnyéke.hu beszámolt arról, hogy Soroksár vezetése új ötlettel állt elő: felállították a szemétkommandót, Vácon önkéntesek takarították ki a várost. Dunakeszin pedig újabb térfigyelő kamerákat helyezne ki az önkormányzat a város több pontján lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez. Azt ígérik, hogy azokra a helyszínekre kerülnek kamerák, amelyek leggyakrabban szerepelnek a lakossági bejelentésekben.

Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. Egy kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak, elhelyez.

Kiemelt kép: illusztráció