Először a tejpiacot vizsgálják meg. Noha egész Európában Magyarországon a legmagasabb az úgynevezett „szankciós infláció”, ennek ellenére alighanem a kereskedőkben látják a drágulás egyik fő okát.

Ezeket fogják legelőször megnézni

Elsősorban a tejtermékek, azon belül is az ársapkás tejtermékeket helyettesítő termékek áremelkedése miatt vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – mondta el a hatóság kommunikációs vezetője az ATV híradójának. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Történt törvénysértés?

A csatorna azt követően kereste meg a GVH-t, hogy a szervezet azt közölte, hatósági eljárásban élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, valamint piaci jelzéseket értékel annak ellenőrzésére, hogy közrejátszhat-e versenyjogsértés, vagy versenytorzulás az élelmiszerárak kiugró emelkedésében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Máshol keresik a magas infláció okát

A nemzeti versenyhatóság hatósági eljárásban vizsgálja számos élelmiszeripari termék (különös tekintettel a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, pl. egyes tejtermékek) esetében a hazai kereskedelemben tapasztalható üzleti gyakorlatokat, miután az elmúlt időszakban jelentős áremelkedés volt tapasztalható számos élelmiszer szegmensben, ami egyre nagyobb terhet jelent a magyar fogyasztók számára.

Mindent átvizsgálnak

Éppen ezért a vizsgálatban feltérképezik, hol torzulhatott a piaci verseny vagy felmerülhet-e bármilyen jogsértés, amely alapot ad a szektor bármely szereplőjével szemben a versenyfelügyeleti eljárás megindítására. A vizsgálatok során a nemzeti versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével tárja fel a drágulás részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket az esetleges versenyproblémák kiküszöbölésére.

Kiemelt kérdés

Emellett az árazási és értékesítési gyakorlatokat is gorcső alá veszik. Emellett az egyedi panaszokat és a piaic jelzéseket sem felejtették el, ezek kivizsgálása ugyancsak folyamatban van. A GVH azt közölte, kiemelten kezelik az élelmiszerinfláció ügyét, mivel az az egész társadalmat érinti.

Szabadulnának az ársapkáktól

Közben egyre több szakmai szervezet szeretné, ha a kormány kivezetné a hatósági árakat. Mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) közleményében olvasható, az árstopok a piaci folyamatok durva korlátozását jelentik, így csak átmeneti intézkedések lehetnek és csak addig maradhatnak fenn, amíg az feltétlenül indokoltak.

Így kellene kivezetni

Úgy vélik, hogy az árstopok valóban hozzájárultak az infláció megfékezéséhez, azonban ez mérséklődött, ráadásul az emberek és a piac is alkalmazkodott az új viszonyokhoz, így az árplafonra vonatkozó szabályokat fokozatosan és jól megtervezetten ki kell vezetni.

Elviselhetőnek kellene lennie

Az árstopok feloldását megfelelően menedzselt, fokozatos és körültekintő módon kellene megtenbni, hogy ne okozzon zavarokat és a lakosság leginkább érintett részének elviselhető legyen. Konkrét javaslatot ugyanakkor nem fogalmaznak meg, csupán általános elképzelést.

Sokkot okozna

Az infláció ezekben a hónapokban tetőzik, amely a lakosság szegényebb rétegeit nehéz helyzetbe hozza. Az árstoppal érintett, alapvető élelmiszerek a szükséges tápanyagbevitelt – fehérje, szénhidrát, zsírok – segítik. A legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, így az árstopok azonnali eltörlése sokaknál elviselhetetlen sokkot okozna, ezt továbbra is el kell kerülni.

Hallgat a kabinet

A kormány azonban a jelek szerint ragaszkodik az intézkedéshez. A jelenlegi állapot szerint április 30-ig marad az intézkedés, s egyelőre nem tudni, mit tervez a kabinet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.)