Éveken át megszegte a bíróság ítéletét, majd külföldre költözött gyermekével a gyanúsított azért, hogy az apa ne láthassa a kicsit – az a lényege annak az ügynek, amelyben most hoztak nem jogerős végzést.

Régi történet

A Gödöllői Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást hónapokkal ezelőtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két évig éltek együtt

2011 augusztusától 2013 decemberéig a a most elmarasztalt nő párkapcsolatban élt egy férfival, akitől gyermeke született. Szakításukat követően a szülők pert indítottak a gyermek elhelyezése miatt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem engedte az apához a gyermeket

2014 nyarán a bíróság szabályozta a gyanúsított gondozásában nevelkedő gyermek és az apa kapcsolattartását. Ezt az asszony több éven keresztül, még a vele szemben kiszabott bírságok ellenére sem biztosította, ezért 2015 és 2019 között a gyermek csak néhány alkalommal találkozott az apjával.

Megváltoztatott ítélet

2019 tavaszán a bíróság megváltoztatta ítéletét: a gyermeket az apjánál helyzete el, és a kicsi anyjával való kapcsolattartását szabályozta. Azonban az asszony a kúriai felülvizsgálatot követően sem adta át a gyermekét az apának.

Külföldre ment

Később a nő a gyermekkel együtt ismertelen helyre, külföldre költözött. 2021. augusztus 17-én a hatóság elfogta a gyanúsítottat.

Veszélyeztetés

Azzal, hogy a terhelt elszeparálta és az édesapja ellen nevelte a gyermeket, súlyosan megszegte a kiskorú sértett vonatkozásában fennálló nevelési, gondozási, felügyeleti feladatából származó kötelességét, és ezzel veszélyeztette a gyermek egészséges erkölcsi és érzelmi fejlődését – így a bírósági állásfoglalás.

Letartóztatták volna az asszonyt

Az ügyészi indítvány szerint az asszony letartóztatása a nyomozás állására és érdekeire, a terhelt személyi és családi körülményeire, valamint a terhelt büntetőeljárás előtt és az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel is indokolt.

Házi őrizet

Azonban a bíróság az ügyészi indítványban szereplő letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés elrendelését is elegendőnek ítélte meg, ezért a nő bűnügyi felügyeletét rendelte el az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb négy hónapra, 2022. január 17-ig.

Végrehajtják

A döntést a gyanúsított és védője tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Ez is érdekelheti

Címlapfotónk illusztráció: Karl Fredrickson on Unsplash.