Manapság rengeteg kérdésre online keressük a választ. Legyen szó akár receptről, barkácsolásról vagy háziállatokkal kapcsolatos kérdésről, a modern kor embere a leggyakrabban a netes keresőket hívja segítségül.

A keresők azonban kezdetben nem úgy működtek, hogy az ember beírt egy kérdést, majd az online kereső releváns válaszokat tartalmazó oldalak tucatjait dobta ki. A keresők csak kulcsszavakat, kifejezéseket tudtak értelmezni.

Azok tehát, akik a kérdésükre választ akartak találni az interneten, kénytelenek voltak elsajátítani a keresés tudományát. Szóval meg kellett tanulniuk kulcsszavakban gondolkodni, éppen úgy, mint azoknak, akik új weboldalukat szerették volna keresőoptimalizálni.

Ma már másként működnek a dolgok

Természetesen online keresést nemcsak olyanok indítanak, akik a keresés feketeöves mesterei, hanem egyszerű, hétköznapi emberek. Sőt, valójában a hétköznapi emberek vannak többségben. Éppen erre reagált a Google a Hummingbird algoritmussal 2013-ban.

Ez már nem azt figyeli, hogy betű szerint mit ír be a keresmezőbe egy felhasználó, hanem azt, hogy vajon mire akarhatott rákeresni. Az algoritmus nem az egyes szavakat vizsgálja, hanem a szavak kifejezésre gyakorolt hatását is figyeli a keresőkifejezés értelmezésekor. További jó hír, hogy az algoritmus egyre fejlődik, hiszen folyamatosan tanul.

Már nem is kell gépelni ahhoz, hogy keresést indítsunk

Az emberek a technológiai vívmányoknak köszönhetően egyre kényelmesebbé váltak. Manapság már igen népszerű a hangalapú keresés, amit az okostelefon segítségével bárki, bárhol, bármilyen testhelyzetből vagy szituációból el tud indítani. Nem számít, hogy sötét van és nem látjuk a billentyűket, elég bediktálni a kérdést, és a hangfelismerő szoftver teszi a dolgát.

Az Apple által fejlesztett Siri már humoros válaszokat is tud adni, ha úgy véli, hogy a felhasználó szórakozik vele. A Google Voice is a fenti igényekre ad választ. A hangalapú keresés során nyugodtan feltehetünk értelmes kérdéseket, a rendszerek már képesek értelmezni ezeket. Így nem kell száraz keresőszavakat mondanunk, ami valljuk be, élő szóban sokkal furcsább volna, mint a klasszikus netes keresés esetében.

Gyors válaszokat akarunk

Ahogyan a hangalapú keresésnek is az a lényege, hogy minél hamarabb választ kapjunk a kérdéseinkre, úgy a Quick Answer is ezt a célt szolgálja. Segítségével pillanatokon belül megtudhatjuk, hogy egy euró hány forintot ér, de akár átválthatjuk a hőmérsékletet Fahrenheitről Celsius-fokra vagy a kilót grammra.

A keresők különféle oldalakkal, szolgáltatásokkal és adatbázisokkal kapcsolják magukat össze. Így ma már sok egyszerű kérdésre nem egy oldalak tucatjaiból álló találati listát kapunk, hanem egy konkrét választ.

Mi várható a jövőben?

A keresők tovább fognak fejlődni, és folyamatosan javulni fog a szövegértelmezési képességük. A jövőben akár párbeszédet is folytathatnak a felhasználókkal, hogy pontosítani tudják azt, hogy mire kíváncsi valójában a keresést indító személy.

(X)