Téved, aki azt hiszi, hogy a hagyományos analóg lemezjátszók egy letűnt kor halvány emlékei. Az audiofil közösségben ugyanis ma is töretlen népszerűségnek örvendenek.

Ha pedig a berendezés analóg lemezjátszót is tartalmaz, akkor ennek a készüléknek mondhatni a “lelke” a hangszedő, melynek kiválasztására és beszerelésére szintén érdemes nagy hangsúlyt fektetni. De hogyan történik mindez a gyakorlatban?

Jó ötlet-e az új hangszedő beszerelése házilag?

Mindenekelőtt tudni kell, hogy ez egy nagyfokú precizitást, szaktudást és speciális eszközöket igénylő munkafolyamat. Ha bármelyikkel nem rendelkezünk, jobb, ha meg sem próbáljuk, és inkább szakemberre bízzuk a feladatot. Így ugyanis elkerülhetjük, hogy a Stream Audiótól vásárolt Hana hangszedő még azelőtt tönkremenjen, hogy egyáltalán használtuk volna.

Megfelelő beszerelés után azonban a japán prémium márka kiváló termékei csodás hangzásvilággal ajándékoznak meg. De még egyszer hangsúlyozzuk, hogy bizonytalanság esetén nem érdemes kísérletezni! Ez esetben kérjünk meg egy szakembert, aki el tudja végezni a megfelelő műszeres beállítást. 

Ám ha mégis magunk vágnánk bele, akkor vegyük sorra röviden a legfontosabb lépéseket. 

A lemezjátszó beállítása

Nagyon fontos, hogy a lemezjátszó tökéletesen vízszintes pozícióban legyen. Ne a szemmértékre hagyatkozzunk, hanem használjunk vízmértéket. Ha sikerült beállítani, akkor már ne mozdítsuk meg a procedúra végéig. 

A hangszedő beillesztése

Óvatosan szedjük ki a hangszedőt a dobozból, majd finoman rögzítsük a shellbe a csavarok segítségével. Közben figyeljünk rá, nehogy véletlenül megsértsük a tűszárat vagy a tűhegyet. A csavarokat ezen a ponton még ne húzzuk szorosra. 

A hangszedő kábelsaruira csatlakoztassuk rá a megfelelő kábeleket. Ha kell, egy kis csipesszel óvatosan szorítsunk rá, a saruknak nem szabad túl könnyen csúszkálni.

A tűnyomás ellenőrzése

Ehhez a lépéshez elengedhetetlen egy digitális mérleg, amivel beállíthatjuk az ideális tűnyomást. Az ajánlott értéket megtaláljuk az adott hangszedő műszaki adatai között. A hangszedő mérlegre illesztésekor a karliftet használjuk, ne kézzel helyezzük rá. 

A beállítósablon használata

Ha a tűnyomás rendben van, akkor vegyük elő a beállítósablont, majd állítsuk a hangszedőt abba a helyzetbe, hogy a tű hegye mindkét ponton a sablonon jelölt pozícióra essen. Ez igényelhet némi “finomhangolást.”

Rögzítés és utánállítás

Most húzzuk meg a csavarokat, majd ismét nézzük meg a tűnyomást, mert szinte biztos, hogy korrigálni kell. Utána következik a VTA beállítása, melyhez ismét egy speciális sablonra van szükség. 

Ezt követően már csak az Anti-Skating beállítása van hátra. Ehhez érdemes beállító hanglemezt használni. Ha mindent jól csináltunk, a beüzemelés készen van. 

Ugyanakkor e rövid ismertetőből is látszik, hogy meglehetősen bonyolult munkafolyamatról van szó, ezért meggondolandó, hogy tényleg belevágjunk-e.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.