Javában dübörög az augusztus, és érik a gyümölcs. Régen gyümölcsfákkal ültették be a falvak, a kertvárosi részek utcáit, és az arra járók örömmel csipegettek is belőle. Mára a fák helyét átvették jó esetben az örökzöldek, rosszabb esetben pedig lebetonozták a helyét is.

Most, amikor a boltban lassan aranyárban mérik a gyümölcsöt, még inkább felértékelődik minden termés, amit a kert rejt. Nézzünk körül a kertben, mert lehet, hogy csodákat tartogat, csak még nem vettük észre.

Nagyanyám idejében minden valamire való kertben volt almafa. Nem is egy. Nyár közepétől szedtük, és készült belőle sokféle étel: almaleves, almaszósz, almás palacsinta, töltött alma. A felesleg lereszelve vagy befőttként került üvegekbe. A későbbi, édesebb fajták egy része cefrének ment, a többiből kompót, rétes- és pitetöltelék. Egyetlen darabja se ment veszendőbe, a pucolásnál keletkezett csuma, magház és a kukacos részek a boldog csirkéknél végezték.

nagy kamrapolc telik meg most is az öreg almafa terméseivel. Amikor érik a bodza, bogyói színesítik meg a befőttet: így mire odakerül a sor, hogy kibontsuk, egészen egzotikus színűre vált. Aki unalmasnak tartja az almát, ízesítheti a hagyományos fűszereken túl levendulával, rózsaszirommal is.

Fosóka avagy a sárga ringló

Kertekben, parkokban, erdőszélen is találkozhatunk az apró szemű, színes szilvafélével. A fosókának, potyókának, ónabónának, ringlónak nevezett gyümölcs becsületes neve mirabolán vagy mirabella. Vadszilva, amely amúgy kitűnő alany nemes gyümölcsfák oltásához. Nem sokra becsülik, sőt sokan nem is tudják, hogy ez szilva. Pedig régen megbecsült gyümölcs volt, faluhelyen a gyerekek szinte elfogyhatatlan nyári eledele.

Néha megjelenik a díszkertben is. Egy elpottyantott magból, vagy egy kipusztult díszcserje gyökeréből is kisarjadhat. Örüljünk neki: tavasszal szép fehér menyasszonyként pompázik a kertben, nyáron pedig lakmározhatunk róla. Nálunk a gyümölcshús áttörve, magtalanítva csatniként is szokta végezni, de egy ideje rákaptunk a grúz szilvaszószra, amelyben fokhagyma, koriander, ánizs és chili ad jellegzetes és ellenállhatatlan karaktert ennek a „semmirekellő” gyümölcsnek.

Kerti gondolataimat és receptjeimet hétről hétre olvashatják itt a BudapestKörnyéke.hu hírportálon. Keddenként élőben a Rózsakunyhó Online youtube csatornáján jelentkezem kerti virágos aktualitásokkal, tartsanak ott is velem.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Képek: Halmos Mónika