Budapest talán legszégyenteljesebb állapotban lévő kórházában, a Szent Jánosban nagyjából 20 vaddisznóból álló kondát fotózott le a Telex olvasója hétfő este. A János kórház sohasem a jó körülményekről volt híres, de egyszerre ennyi vaddisznó azért talán túlzás egy egészségügyi intézményben.

Múzeumnak jobb lenne

A 19. századból itt maradt Szent János Kórház, ahelyett, hogy trendi orvostudományi múzeum lenne, továbbra is a gyógyítás helyszíne. Betegszemmel nézve rémesen korszerűtlen épületegyütteshez a rendszerváltás óta egyik kormány sem akart érdemben hozzányúlni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szaladgáló ápolók az udvaron

A különböző osztályok között télen-nyáron, esőben-fagyban az udvaron keresztül kell rodeóznia az orvosoknak, ápolóknak betegeknek. A súlyos állapotban lévőket betegszállító autók viszik egyik épületből a másikba. A kórház udvarán az aszfalt töredezett, kátyús, így a betegszállító autók rázkódása biztosan nem tesz jót egyik betegnek sem.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Drámai körülmények

A Budán és a budai agglomerációban élők többsége ehhez a kórházhoz tartozik, előbb-utóbb mindenki szembesül a magyar egészségügy drámai körülményeivel a Jánosban. Ez alól talán a politikusok kivételek, akiknek általában egy másik, jobb kórház jut, és talán ezért sem történt lényegében semmi az elmúlt 30 évben a János kórházzal. Ha egy döntéshozónak egy 10-15 fős kórteremben kellene felépülnie egy sebészeti beavatkozás után, talán elgondolkodnának, hogy a 21. században szükség van-e még a Jánosra, vagy most már tényleg múzeumot kellene belőle csinálni.

Ki lesz a felelős, ha rátámadnak egy betegre, vagy orvosra?

A Telex olvasójának alábbi felvétele alapján jól látszik, hogy a pocsék állapotban lévő kórház udvarára beköltöztek a vaddisznók. Nem egyet kell elképzelni, hanem négy nagy állatot és legalább 18 kicsit. A konda hétfő éjjel 10 és 11 óra között bóklászott a Jánosban. Cukik ugyan a kismalacok, de valóban a János kórház udvarán van a helyük? Mi történik, ha a kicsinyüket féltő anyák rátámadnak egy betegre, orvosra, ápolóra? Ki lesz a felelős?

Itt az olvasói fotó

Forrás: Telex

Vaddisznók a városban

A fővárosban sokfelé lehet találkozni vaddisznókkal. Láthattunk utcán rohanó vadkant Újpesten, Gazdagréten, de még a Dunába is bemennek, hogy például a Műegyetemnél másszanak partra.

Íjászok Újbudán

Egyes kerületekben, Újbuda külső részén íjászokat foglalkoztat az önkormányzat, hogy az elszaporodó disznókat kiiktassák az utcákról, hogy azok ne veszélyeztessék az ott élőket.

Anyára és gyermekére támadt a vadkan

Vaddisznótámadás is szinte minden évben előfordul Budapesten és környékén. Szentendrén egy kutya sérült meg, amikor megvédte a támadó vaddisznótól a gazdáját, Kerepesen pedig egy édesanyára és gyermekére támadt egy vadkan a játszótéren. Ott a polgármester azonnal lépett és csapdákat állított fel.

Nem a kórházban a helyük

A János kórházban feltűnt vaddisznókonda talán egy állatkertbe is sok lenne. Nagy kérdés, hol jutottak be. A Jánosba a több kapun keresztül lehet behajtani autóval, mindegyik helyszínen portaszolgálat van, kevés az esély, hogy itt surrantak be az állatok, inkább a terület felső, elhanyagoltabb részére gyanakszunk. Remélhetőleg a kórház vezetésének is van ötlete, hol mehetett be 20 vaddisznó hozzájuk, mert ugyan cukik a kis csíkos kismalacok, de nem a kórházban a helyük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház főbejárata – Fotó: BPK