Érdnek mindenképpen ki kell fizetnie azt a pénzt, amelyet az előző városvezetés szabálytalanul használt fel a Kincses Óvoda Fácán utcai tagóvodájának felújításánál. Az erről szóló hivatalos dokumentum pénteken érkezett meg. A polgármester a kartellgyanús közbeszerzések miatt feljelentést fontolgat – írja az Érdmost.hu oldal.

70 milliót kell visszafizetni

Az ügy még nyár elején robbant: akkor derült ki, hogy az óvoda 2017-es felújításánál a város megsértette a közbeszerzési törvényt, és ezért 70 millió forint európai uniós támogatást kell visszafizetnie. A pályázat elbírálása során „nem tűnt fel a bírálóknak”, hogy a nyertes és vesztes pályázó közt személyi kapcsolat áll fenn – mondta Csőzik László, Érd polgármestere.

Családi kapcsolatok

A pályázók ismerték a saját családi kapcsolataikat, vagyis szándékosan szabálytalanul nyújtották be a pályázatukat. Az óvodaberuházás, amelyhez a támogatás-visszavonás kötődik, a Kincses Óvoda Fácán tagóvodája.

Visszavont támogatás

Csőzik László polgármester akkor úgy fogalmazott: „elvárjuk, hogy a most visszavont támogatást és az eddig az Önkormányzatra kiszabott 2 millió forintos bírságot az érintett cégek 15 napon belül az Önkormányzatnak visszapótolják.” – mondta, majd így folytatta:

Igazságtalan

„Nem mondunk le arról, hogy a döntéssel szemben az összes jogorvoslatot ettől függetlenül igénybe vegyük, mert igazságtalannak tartjuk, hogy a bukott Fideszes városvezetés és állandó üzleti partnereik hibájáért a jelenlegi városvezetés, és ezen keresztül Érd teljes lakossága kerüljön nehéz helyzetbe” – fogalmazott a polgármester.

Ez is érdekelhet:

Elismerte a hibát a korábbi polgármester

Érd korábbi polgármestere, T. Mészáros András elismerte a hibát, de aránytalanul nagynak nevezte a büntetést. „”Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság.” – mondta. 

Rokonok

A kivitelezést az a General Invest Bau Kft. végezte, amelynek tulajdonosa a város korábbi fideszes alpolgármesterének, Bács Istvánnak a rokonságához tartozik – írta meg annak idején az Átlátszó.

Olyan cuki

Bács István közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki” – írta vicceskedve a korábbi alpolgármester.

Milliós kamatok

A hanyagság vagy összefonódás miatt most 70 millió forintot kell visszafizetnie Érdnek, ráadásul már most milliós kamatokkal. Csőzik László polgármester az Érd Most kérdésére elmondta, hogy a város nehéz gazdasági helyzetére tekintettel a Pénzügyminiszternél kezdeményezi a méltányosabb elbírálást.

Szabálytalan közbeszerzés

„Remélem, hogy ebben az országgyűlési képviselőnk Aradszki András is segíteni fogja a várost, ha másért nem legalább azért, mert a 70 millió forint visszafizetését az előző, fideszes városvezetés szabálytalan közbeszerzései miatt írta elő az Orbán-kormány” – mondta Csőzik László.

Tűrhetetlen

A polgármester bejelentette, feljelentést tesz a nyomozó ügyészségen. „Tűrhetetlen, hogy a volt városvezetés családi cégei majd’ 1,5 milliárdos árbevételre tesznek szert, miközben az érdiek állják a cechet” – mondta a polgármester.

Ez is Érdről szól:

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere – Forrás: Facebook/Csőzik László