Egyre több érdi véli úgy, hogy elég volt az agglomeráció legnagyobb, 70 ezer fős városának további növekedése és ki kell tenni Érdre végre a megtelt táblát. Sokak szerint nem mehetnek így tovább a dolgok, mert a város infrastruktúrája képtelen lépést tartani az Érdre özönlő emberek sokaságával. Az agglomerációs települések felduzzadása nem csak Érden probléma.

A 2030 Egyesület elnevezésű civil szervezet meglehetősen provokatív posztot tett ki a közösségi oldalra. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy Érd megtelt, nem kellenek új lakók. Mint írják: Az elmúlt hónapokban, években érzékeljük, hogy gombamód szaporodnak városunkban az új építésű házak, rohamosan növekszik városunk lakossága.

Ezt olvastad? Érdemes! Itt az agglomeráció top 9 legjobban növekvő városának listája, többen bezárnák már az ajtót

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Olyannyira, hogy a tavalyi évben már az ország legnagyobb lélekszámban gyarapodó települése lettünk a beköltözőknek köszönhetően. A tendenciát a vírushelyzet csak fokozta, 2020-nak még nincs vége, de már eddig is egy kisebb falu lakosságszámával gyarapodott Érd” – írják.

Az egyesület tagjai azzal érvelnek, hogy a városszéli zöldterületek egyre távolabb kerülnek a belvárostól, annyi új utcát alakítanak ki, hogy az aszfaltozás nem tud ezzel lépést tartani, ráadásul sok társasházat építenek családiházas övezetbe, zsebkendőnyi telkekre, mert az építési vállalkozók nem tartják be a szabályokat.

Az egyesület szerint a beköltöző lakosok számos feladatot, kiadást jelentenek Érd költségvetése számára. Egészségügyi szolgáltatások biztosítását, óvoda, bölcsőde, iskola építését, közművesítést, ugyanakkor bevételi oldalon az építményadó egyszeri bevétele és az ingatlanadó, gépjármű adó szerintük jelenik meg ellensúlyozásként.

Az egyesület azt szeretné, hogy az urbanizációban, városfejlődésben jártak szakemberek bevonásával kezdődjön meg haladéktalanul egy párbeszéd arról, hogyan lehet ezen folyamatokat a város szintjén szabályozni, kordában tartani. Kérik továbbá a Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálatát és az építési vállalkozókkal szemben a szabályok betartásának fokozott ellenőrzését.

Duplázódtak a települések

A dél-pesti agglomeráció települései közül Szigetszentmiklós lakossága a KSH adatai szerint 1990-hez képest több mint duplájára, 19 ezerről 39 ezerre nőtt, Érden ma 26 ezerrel, egy másik kisváros népességével élnek többen, Halásztelek lakossága nagyjából 70 százalékkal gyarapodott a 30 év alatt. Mindenhol nehéz volt lépést tartani a kiköltözők elvárásaival, de ahol lassabban engedték bővülni a települést, ott nem vált megoldhatatlanná a feladat.

Érdekes cikk ez is a témában: Elég volt a kiköltözőkből, nem duzzadhat tovább az agglomeráció!

Megtelt az agglomeráció több városa

Nem Érd az első, ahol kitennék a helyiek a megtelt táblát. Legutóbb Solymár polgármestere Szente Kálmán beszélt arról, hogy Solymár szinte megtelt és még így is növekedni fog, ezért ideje tenni valamit.

Hasonló cipőben jár Dunaharaszti és Veresegyház is, de Szentendre egy éve megválasztott polgármestere is arról beszélt nemrég, hogy véget kell vetni a lakosságszám további gyors növekedésének.

Solymár kormánypárti polgármestere szerint az lenne a legjobb, ha megszigorítanák az agglomeráció településrendezési tervét, ami az országos területrendezési terv része, és így megállítanák a Budapest környéki települések további növekedését.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: Érd felirat és 2030 Egyesület plakátja – BPK-montázs