A koronavírus-járvány megállításában csak a lakosság széles körű immunizálása jelent megoldást. Egy friss felmérés szerint a legtöbben az Pfizer/BioNTech vakcináját adatnák be maguknak. Kicsit másként gondolkodnak az oltásokról a nők és a férfiak, valamint az idősebbek és fiatalabbak is.

A Pfizer/BioNTech a sztár

A válaszadók 46%-a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltatná be magát. A megkérdezettek 22%-a alapvetően bízik az engedélyező hatóságokban, mert azt mondták, tulajdonképpen bármelyik engedélyezett vakcinát beadatnák maguknak – áll a Pulzus Kutató friss felmérésében, amit a Napi.hu megbízásából készítettek.

Sor végén az orosz és kínai vakcina

A kínai és az orosz vakcina nem túl népszerű, jelenleg a válaszadók 1 és 2 százaléka adatná be magának legszívesebben. Ebben bizonyára annak is szerepe van, hogy ezekről az oltásokról érkeznek a legellentmondásosabb információk.

Nem segítenek az ellentmondásos hírek

A viszolygást az is táplálja, hogy a gyártók azt állítják ezek 79%-os hatékonyságúak és már 1 millió ember megkapta, mellékhatást pedig nem okoznak, majd legközelebb arról szólnak a hírek, hogy az orosz és kínai vakcina engedélyezése még csak a klinikai teszteknél tart, ahol korábban engedélyezték, valójában tömeges emberkísérletet végeznek.

Alacsony hatékonyságot mértek a brazilok

A minap derült ki a kínai vakcináról, hogy Brazília sok millió adagot rendelt belőle, de az ottani klinikai mérések szerint éppen csak 50%-os a hatékonysága, vagyis szinte semmit sem ér. A WHO további adatokat kért be erről a vakcináról.

Hármat kell beadni a kínai oltásból

A kínai oltással kapcsolatban az is érdekes és ellentmondó információ, hogy azt követően hogy kiderült milyen alacsony hatékonyságot mértek a brazilok, bejelentették, ebből hármat kell beadni.

Folyamatos ködösítés

Az orosz és kínai vakcina körüli folyamatos ködösítés és nem átlátható információszolgáltatás pont olyan, mint azoknak az országoknak a politikai rendszere, ahonnét ezek a vakcinák származnak. Közben a csúcsvakcinának tartott, 95%-os hatékonyságú Pfizer/BioNtech vakcina gyártásáról, teszteléséről, működéséről még egy átlagos újságolvasó is sokat tud, ez pedig növeli a bizalmat.

Rengeteg kínai oltás jöhet Magyarországra

Orbán Viktor péntek reggel azt mondta a rádióban, hogy a kínai vakcinából milliószámra jöhetne, miközben az Európai Unió által menedzselt nyugati oltások lassan érkeznek az országba. Az orosz oltást Magyarországon állítólag 3 ezer emberen tesztelik, de nem tudni, hol és mikor.

A kínai oltás ellenére terjedőben van Kínában a járvány

Az is különös, hogy Kínának van hatékonynak nevezett védőoltása, amelyet milliószámra tudnak gyártani, mégis jelentősen terjedni kezdett a járvány a kínai főváros környékén. Az oroszok is már tavaly augusztusban bejelentették a saját oltásukat, a járványt fél év alatt mégsem sikerült visszaszorítaniuk.

A férfiak kevésbé ragaszkodnak egy gyártóhoz

De vissza a felméréshez: mérsékelten tér el a vakcinakérdés megítélése nemek szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak kevésbé ragaszkodnak az egyes gyártókhoz, ezzel párhuzamosan nagyobb a bizalmuk bármely engedélyezett oltóanyag iránt, mint a nőknek, ugyanakkor a férfiak az oltás elutasításában is markánsabban foglaltak állást.

A fiatalok inkább oltásellenesek

A válaszokat korcsoportos bontásban vizsgálva kiderül: a fiatalabbak, a 40 alatti korosztály kevésbé ragaszkodik egy-egy gyártó készítményéhez és nagyobb arányban fogadna el bármilyen engedélyezett oltás, mint az idősebbek. Ugyanakkor a fiatalabbak között az összes lehetőséget elutasítók aránya is nagyobb, mint az idősebb korosztályban.

Az iskolázottak Pfizer-vakcinát akarnak

Jelentősebb a véleménykülönbség iskolai végzettség szerint. A diplomások inkább ragaszkodnak egy-egy gyártó védőoltásához, mint a kevésbé iskolázottak, és ebben a körben a legkisebb azok aránya, akik egyik vakcinát sem választanák. A felsőfokú végzettségűek 52 százaléka a Pfizer-vakcinában bízik.

Nincs különbség falu és város között

Kevésbé markáns véleménykülönbség rajzolódik ki az oltásokat illetően a felmérésből a válaszolók lakóhelye szerint, ugyanis mint kiderült, bárhol is éljenek, a Pfizer – vakcinát jelölték meg elsőként a kínai oltóanyagot pedig utolsóként a népszerűségi listán.

Így készült a felmérés

Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 évnél idősebb lakosság véleményét.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd