75 évvel ezelőtt, 1948. július 31-én indult el az első vonat utasokkal a budapesti Úttörővasúton. Az évfordulóra emlékezve 2023. július 31-én hétfőn izgalmas programokkal várják a családokat és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz végállomásán, Széchenyihegyen. A vasút egyébként 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint „a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.”

Élmény minden évszakban

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy kevés hely van a világon, ahol gyerekek lyukasztják a jegyet, indítják a vonatot, kezelik a vasúti váltót. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút egy a kevesek közül, és egy utazás vele minden évszakban hatalmas élmény az egész családnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hűvösvölgytől Széchenyi hegyig

A Gyermekvasút Hűvösvölgyet köti össze a Széchenyi-heggyel, érintve több remek kirándulóhelyet. A vasút 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint „a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Régen Úttörővasút

És igen, itt 10-14 éves gyermekek szolgálnak, minden feladat az övék, természetesen felnőtt felügyelete mellett. A vonalat 1948-ban kezdték el építeni, és egészen a rendszerváltásig Úttörővasút nevet viselt. 

Alagútban

A kisvasút 12 km hosszan kanyarog az erdőben, amit 50 perc alatt tesz meg. A kisvonat áthalad egy rövid alagúton, érinti Jánoshegy megállót, ahonnan felgyalogolhatunk az Erzsébet kilátóhoz, vagy a Libegőhöz.

Járműbemutatók és gyerekprogramok

Július utolsó napján, az állomás területén 10-től 16 óráig járműbemutatók és gyermekprogramok fogadják az érdeklődőket: fel lehet szállni a mozdonyok vezetőfülkéjébe (Mk45, Mk48, Mk49, gőzmozdony), a kisebbeknek lesz ugrálóvár és a Gyermekvasút környékét bemutató óriás társasjáték is.

Alkalmi kiállítás

Az állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszíneként szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből tavasszal nyílt alkalmi kiállítás várja a látogatókat.

Ritkán látott járművek

A nosztalgia motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők: a postakocsiban ünnepi emlékbélyegzés, a szalonkocsiban filmvetítés lesz. A Gyermekvasút járművei kicsiben LEGO bemutatón is felsorakoznak – közölte a Gyermekvasút.

Úton az első szakaszon

Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között egész nap óránként indulnak a hagyományos szerelvények, Mk45-ös mozdonnyal. Az ünnep alkalmából az állomások pénztáraiban aznap jegyet váltó utasok alkalmi kéregjegyet is kapnak emlékbe. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon (Széchenyihegy és Virágvölgy között) nosztalgiavonatok indulnak, a legtöbbször gőzmozdonnyal. Ezekre a betétjáratokra felnőtteknek 2200 forint, gyermekeknek 1100 forint az oda-vissza útra a menetdíj.

Vezetett séta, 3 kilométeren

A kisvasút építését, az első szakasz környékének látnivalóit is bemutató, 3 kilométeres vezetett séta indul 11 és 14 órakor Széchenyi-hegytől Virágvölgyig. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Gyermekvasút. Fotó: archív.