Jövő héttől már igényelhető a koronavírus elleni védettséget igazoló okmány, jelentette be a Koronavírus Sajtóközpont péntek este. Elmondták, hogy a koronavírus elleni ingyenes védettségi igazolvány bevezetéséről a kormány a szerdai ülésén döntött, az okmányra pedig a második oltás után, illetve igazolt gyógyulás esetén lehet jogosultságot szerezni.

Jön a védettségi igazolás

Szerdai ülésen döntött arról a kormány, hogy bevezeti a védettségi igazolványt, amelynek érvényessége a második védőoltást vagy az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap lesz, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap lesz – írja a 24.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így tudjuk igazolni a védettséget

Kétféle módon igazolhatjuk a koronavírus elleni védettséget: ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen vagy ha valaki megkapta a védőoltást. A védettségi igazolvány alkalmas lesz a védettség igazolására.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ezt tartalmazza az igazolvány

A személyi adatok mellett az igazolvány tartalmazza majd az oltás idejét és típusát, illetve a fertőzésből való felgyógyulás információit. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, egyes adatok pedig angol nyelven is meg lesznek jelölve.

Érvényessége

A kártya érvényességi ideje 6 hónap lesz a második oltást vagy a fertőzésből történő igazolt felgyógyulást követően.

Ez lesz a korábbi fertőzöttekkel

Azoknak, akik már korábban átestek a fertőzésen, a fertőzésből történő felgyógyulásuk napja jelenti majd a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum, amikor valakinek negatív PCR-tesztje vagy antigén gyors tesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak).

Mi van, ha csak pozitív teszt van?

Azoknak, akiknek csak pozitív tesztjük van – mert például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel otthoni karanténban maradt –  a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

Nekik kell fizetniük

Abban az esetben, ha valaki átesett a fertőzésen, de nem tudott róla, és nem készült teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ez a vizsgálat azonban önköltséges, de hatósági áras lesz, amelynek összege 11.000 forint és mellé ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is. Ha a vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban tényleg fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap lesz.

Kérelmezni kell

A védettségi igazolványt elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, illetve bármely kormányablakban személyesen is lehet igényelni. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal. A kérelmeket március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül kiállítják, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig kiállítják az igazolványt.

Applikáció is segíthet

Azoknak, akik megkapták a védőoltást, applikáció is igazolja majd a védettséget. Az alkalmazás a páciens azonosítását követően, az EESZT-ből szerzett adatok alapján, igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció a nevet, a TAJ-számot, az védőoltás idejét és típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd