Június 15-től minden visszaáll a régi kerékvágásba az önkormányzatoknál, ugyanis ismét a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek. A szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor.

Újra ülésezhetnek

A koronavírus-járvány magas fertőzésszámai miatt eddig nem lehetett, de június 15-től visszavezetik, hogy az önkormányzatok ismét a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhessenek. A döntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette szombaton az MTI-vel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újra visszaáll a rend

Gulyás Gergely a döntéssel kapcsolatban azt mondta, hogy június 15-ével megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma. Hozzátette, hogy a szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor miniszterelnök, és az a hévégén megjelenik a Magyar Közlönyben.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Újranyitnak az önkormányzatok

“Fontosnak tartjuk, hogy amikor az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, akkor az önkormányzatok működése is visszatérhessen” – mondta Gulyás.

Kellenek a jogkörök az önkormányzatoknak

“A demokrácia szempontjából fontos lépés lenne, ha az önkormányzatok végre visszakapnák minden jogkörüket” – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Ezt egyébként mondta azután, hogy Orbán Viktor arról beszélt, a polgármesterek követelik, hogy álljon minden vissza az önkormányzatoknál.

Utcák átnevezése miatt módosítanak?

A napilap arról is írt, hogy a miniszterelnök közvetlenül azután jelentette be, hogy visszaállítják a működési rendet az önkormányzatoknál, hogy a Fidesz néhány utcatábla miatt szembekerült Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel. A politikusok ugyanis a veszélyhelyzet adta jogkörükkel élve négy utcát is elneveztek a Fudan egyetem tervezett helyén.

Tüntettek a Fudan ellen

Ahogy azt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is követni lehetett élőben, szombat délután több ezren tüntettek a Kossuth téren a tervezett Fudan egyetem ellen. A Fudan egyetem körül botrány lényege, hogy a kormány a magyar egyetemistáknak lakhatást biztosító Diákváros területének nagy részét elvenné, és egy kínai 540 milliárdos hitelből, a magyar adófizetők pénzén egy kampuszt építene Kína egyik legnagyobb egyetemének, a Fudannak. A döntés sokakat felháborít, ezért vonultak az utcára.

Kormányellenes tüntetés lett belőle

A tüntetés során többen is a „gyertek velünk” rigmust kezdték skandálni, és délután 5 óra után már nem is feltétlenül a Fudan egyetemről volt szó, hanem inkább más aktuális ügyekről. A tüntetők közül sokan azt kiabálták, hogy „Orbán, hol a bérlakás?”, egy másik csoport pedig a „lakásmaffia” szót ismételgette.

Meg akarják akadályozni az 5-600 milliárdos Fudant

Amikor 18 óra után megkezdődtek a beszédek a Kossuth téren,  Jámbor András, a tüntetés főszervezője rögtön azzal kezdte, hogy meg fogják akadályozni, hogy a Fudant a Diákváros rovására húzzák fel Budapesten. Jámbor arra kérte a tüntetőket, hogy vegyenek részt az előválasztási kampányban, és menjenek el szavazni.

Ha kell, láncot húznak

Jámbor András a beszédében megígérte, hogy mindenképp meg fogják gátolni a Fudan projektet. Azt mondta, ha kell, akkor odaláncolják magukat, vagy sátortábort építenek. Amikor Jámbor lement a színpadról a tömeg az Orbán takarodj!-ot kezdte el skandálni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferencvárosi önkormányzati ülés – Forrás: YouTube