Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy helyi népszavazásokat kezdeményez a Fudan egyetem ügyében. Erre szerinte azért is van szükség, mert a ferencvárosiak megkérdezésével könnyen kideríthetnék, egyáltalán akarja-e a lakosság, hogy megépüljön az 500 milliárdos kínai hitelből az egyetem.

Kell a beleegyezésük

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben arról írt, hogy a kínai Fudan egyetem építéséhez szükség van a ferencvárosiak véleményére is – írja a 24.hu.

Orbán Viktorra hivatkozott

A polgármester a posztjában felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2019-es önkormányzati választás után azt mondta, hogy „a kormány nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Engedélyt adtak a budapestiek a Diákvárosnak

Baranyi szerint a tervezett a Fudan egyetem területén lévő, épülő Diákváros a budapestiek által is jóváhagyott felhatalmazással rendelkezik, míg a nagyságrendekkel nagyobb beruházásról közös döntés nem született, de el is titkolták az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent – írta a polgármester.

Nem született egyezmény

“Csakhogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik itt némi ingatlantulajdonnal. Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg.”

Meg kell kérdezni a lakosságot

Baranyi Krisztina szerint éppen ezért a ferencvárosiak beleegyezésére is szükség van az óriásprojekthez. “Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani.”

550 milliárd lenne az egyetem

A kormány összesen 100 milliárd forintot biztosítana a kínai egyetem megépítéséhez, a maradékot pedig egy hatalmas, több mint 450 milliárd forintos, kínai hitelből fizetné ki. Ezt az összeget végül a magyar adófizetőknek kellene kifizetniük.

Nem érdekelte a kormányt a Diákváros

A magyar kormánynak úgy sikerült megállapodnia a kínai egyetemmel, hogy megígérte, a 9. kerületi Duna-parton lehet majd az egyetem kampusza, de ezen a területen már zajlik egy fejlesztés, mégpedig a Diákváros projekt, amelynek a Budapest Fejlesztési Központ a gazdája. A Diákváros 12 ezer magyar diáknak adna otthont a kollégiumaiban, és még a területet is teljesen felújítanák.

Elvették a projektet Fürjes Balázstól

Péntek éjjel jelent meg a kormányrendelet, amely egy tollvonással elvette a Diákváros projektjét Fürjes Balázstól, a lehetőséget pedig Palkovics Lászlónak adta át. Az erről szóló előterjesztést egyébként Palkovics László készítette elő, aki most kormánybiztosként nyúlhatta le a projektet Fürjestől Balázstól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk Baranyi Krisztina bejegyzését

Képek: A Diákváros látványtervei – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely