Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu hírportál is beszámolt Karácsony Gergely levelet címzett Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a Szabolcs utcai hajléktalan kórház ügyében. Erre a levélre a miniszter reagált, – ebből kiderül június végéig maradhatnak az ingatlanban – ám a főpolgármester a reakciót sem hagyta nyilvános válasz nélkül.

Az ügy háttere

Ahogyan arról a BudapetsKörnyéke.hu hírportál is beszámolt a napokban Karácsony Gergely a közösségi oldalán fakadt ki a hajléktalankórház kapcsán, bejegyzésében ugyanis arról írt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a 13. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, melyben jelenleg a a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Levélben fordult Mager Andreához

Ezt követően szintén közösségi oldalán tájékoztatta a főpolgármester az embereket arról, hogy levélben fordult Mager Andreához, ezt a levelet a Facebook oldalán meg is osztotta. Annak tartalmából kiderült, hogy Karácsony Gergely együttműködést vár, mint írja:  “A Fővárosi Önkormányzat továbbra is a járvány elleni védekezést, a legkiszolgáltatottabb emberek ellátását, a budapesti kórházi kapacitások megóvását tekinti elsődlegesnek, ettől eltekinteni nem vagyok hajlandó, és semmilyen módon nem kívánok asszisztálni ingatlanpanamán nyerészkedő oligarchák gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez.”

A főpolgármester már tavaly júniusban jelezte, hogy aggályos a MNV döntése

“Mint azt bizonyára miniszter asszony is tudja, tavaly júniusban közöltem először a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy súlyosan aggályosnak tartom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntését a hajléktalan kórház bérleti szerződésének felmondásáról. Álláspontomat az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal kifejtettem Önnek, a kormány több tagjának és a miniszterelnöknek is. Nem mást kértem, csak azt, amire tomboló járvány idején a legnagyobb szükség lenne minden döntéshozó részéről: emberséget, együttérzést, szolidaritást. Egészen elképesztőnek tartom, hogy a kormányzat ehelyett kormányközeli oligarchák milliárdos ingatlanbizniszét kívánja segíteni.” – áll a főpolgármester levelében.

Mager Andrea reagált

Erre reagált nem sokkal ezelőtt Mager Andrea, az MTI-hez eljuttatott közlemény tartalma szerint már közel egy éve értesítették a főpolgármestert arról, hogy a Szabolcs utcai ingatlan ügyében intézkednie kell. “Június 30-án több mint egy éve lesz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. értesítette Karácsony Gergelyt, hogy intézkednie kell az ügyben” – közölte Mager Andrea.

A miniszter szerint a Városháza időben kapott tájékoztatást

A tárca nélküli miniszter a levélben emlékeztetett, az MNV 2020. június 2-án értesítette a fővárosi önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált, de a Vágány utca 2-6. szám alatt található, több épületből álló ingatlanegyüttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő.

Valótlan állításokról beszél

Mager Andrea tovább azt is közölte, a kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amelyben a hajléktalan-ellátóhely található. Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd – jegyezte meg.

Ingatlanmutyi?

Mindennek az volt az előzménye, hogy Karácsony Gergely egy korábbi posztjában arról beszélt egy fideszes ingatlanmutyi miatt kell megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat.

Karácsony Gergely szerint Mager Andrea csúsztat

Mager Andrea szerint Karácsony Gergely irányába időben megtörtént a jelzés, hogy lépniük kell a hajléktalankórház ügyében, ám most a főpolgármester is reagált a miniszter levelére, állítása szerint abban jelentős csúsztatások vannak.

Nyilvánosságra hozott levelek

Legújabb posztjában azt írja Karácsony Gergely: “Úgy látszik, a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, és a kórházi kapacitások védelme. A tisztánlátás jegyében nyilvánosságra hozom az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit, amelyekben jeleztem, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan, és miután 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat, nincs alkalmas csereingatlanunk és ilyen rövid idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.” – írta a főpolgármester.

Válaszra sem méltatták Karácsony Gergelyt

“Sokat segített volna, ha a kormány tagjai, illetve a miniszterelnök legalább időben válaszra méltatják ezeket a felvetéseket. De nem tették. Alább megtekinthető a kórházban néhány napja készült felvétel, amely bemutatja a kórház állapotát, helyzetét, mert a kormány egyes körei azt a hazug állítást tették, mintha a kórházban nem lennének biztosítva a gyógyítás méltó körülményei. Ezügyben elég, ha mindenki a szemének hisz.” – áll a posztban.

Ezt a videót tette közzé a kórházból:

A kórház nem megy sehova

“Pár dolgot újra kénytelen vagyok világossá tenni, talán a kormány is megérti egyszer: A nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig ad „haladékot” a hajléktalan kórház kiköltöztetésére. Én pedig újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent.”

A kormány ajánljon méltó elhelyezést

“Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.”

Karácsony Gergely felhúzta magát

“Engem baromira nem érdekel, miféle „költségvetési szervet” akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el.”

“Nem fogom tűrni”

“Nem fogom tűrni, hogy bármilyen ingatlanmutyi érdekében, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás. Az igazság az, hogy pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont. Ez a kormány sokkal tartozik az egészségügyi dolgozóknak, így a Szabolcs utcai kórház munkatársainak. Róluk, a munkájukról csak a tisztelet és a megbecsülés hangján lehet beszélni, ezt elvárom a kormánytól is.”

“Megóvjuk a kórházak teherbíróképességét!”

“Védekezünk a járvány ellen, megvédjük a legkiszolgáltatottabb emberek egészségét és méltóságát, megbecsüljük az orvosok és ápolók munkáját, megóvjuk a kórházak teherbíróképességét!” – zárja sorait Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook