Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu hírportál is beszámolt Karácsony Gergely levelet címzett Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a Szabolcs utcai hajléktalan kórház ügyében. Erre a levélre a miniszter reagált, – ebből kiderül június végéig maradhatnak az ingatlanban – ám a főpolgármester a reakciót sem hagyta nyilvános válasz nélkül.

Az ügy háttere

Ahogyan arról a BudapetsKörnyéke.hu hírportál is beszámolt a napokban Karácsony Gergely a közösségi oldalán fakadt ki a hajléktalankórház kapcsán, bejegyzésében ugyanis arról írt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a 13. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, melyben jelenleg a a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Levélben fordult Mager Andreához

Ezt követően szintén közösségi oldalán tájékoztatta a főpolgármester az embereket arról, hogy levélben fordult Mager Andreához, ezt a levelet a Facebook oldalán meg is osztotta. Annak tartalmából kiderült, hogy Karácsony Gergely együttműködést vár, mint írja:  “A Fővárosi Önkormányzat továbbra is a járvány elleni védekezést, a legkiszolgáltatottabb emberek ellátását, a budapesti kórházi kapacitások megóvását tekinti elsődlegesnek, ettől eltekinteni nem vagyok hajlandó, és semmilyen módon nem kívánok asszisztálni ingatlanpanamán nyerészkedő oligarchák gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez.”

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

A főpolgármester már tavaly júniusban jelezte, hogy aggályos a MNV döntése

“Mint azt bizonyára miniszter asszony is tudja, tavaly júniusban közöltem először a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy súlyosan aggályosnak tartom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntését a hajléktalan kórház bérleti szerződésének felmondásáról. Álláspontomat az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal kifejtettem Önnek, a kormány több tagjának és a miniszterelnöknek is. Nem mást kértem, csak azt, amire tomboló járvány idején a legnagyobb szükség lenne minden döntéshozó részéről: emberséget, együttérzést, szolidaritást. Egészen elképesztőnek tartom, hogy a kormányzat ehelyett kormányközeli oligarchák milliárdos ingatlanbizniszét kívánja segíteni.” – áll a főpolgármester levelében.

Mager Andrea reagált

Erre reagált nem sokkal ezelőtt Mager Andrea, az MTI-hez eljuttatott közlemény tartalma szerint már közel egy éve értesítették a főpolgármestert arról, hogy a Szabolcs utcai ingatlan ügyében intézkednie kell. “Június 30-án több mint egy éve lesz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. értesítette Karácsony Gergelyt, hogy intézkednie kell az ügyben” – közölte Mager Andrea.

A miniszter szerint a Városháza időben kapott tájékoztatást

A tárca nélküli miniszter a levélben emlékeztetett, az MNV 2020. június 2-án értesítette a fővárosi önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált, de a Vágány utca 2-6. szám alatt található, több épületből álló ingatlanegyüttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő.

Valótlan állításokról beszél

Mager Andrea tovább azt is közölte, a kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amelyben a hajléktalan-ellátóhely található. Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd – jegyezte meg.

Ingatlanmutyi?

Mindennek az volt az előzménye, hogy Karácsony Gergely egy korábbi posztjában arról beszélt egy fideszes ingatlanmutyi miatt kell megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat.

Karácsony Gergely szerint Mager Andrea csúsztat

Mager Andrea szerint Karácsony Gergely irányába időben megtörtént a jelzés, hogy lépniük kell a hajléktalankórház ügyében, ám most a főpolgármester is reagált a miniszter levelére, állítása szerint abban jelentős csúsztatások vannak.

Nyilvánosságra hozott levelek

Legújabb posztjában azt írja Karácsony Gergely: “Úgy látszik, a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, és a kórházi kapacitások védelme. A tisztánlátás jegyében nyilvánosságra hozom az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit, amelyekben jeleztem, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan, és miután 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat, nincs alkalmas csereingatlanunk és ilyen rövid idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.” – írta a főpolgármester.

Válaszra sem méltatták Karácsony Gergelyt

“Sokat segített volna, ha a kormány tagjai, illetve a miniszterelnök legalább időben válaszra méltatják ezeket a felvetéseket. De nem tették. Alább megtekinthető a kórházban néhány napja készült felvétel, amely bemutatja a kórház állapotát, helyzetét, mert a kormány egyes körei azt a hazug állítást tették, mintha a kórházban nem lennének biztosítva a gyógyítás méltó körülményei. Ezügyben elég, ha mindenki a szemének hisz.” – áll a posztban.

Ezt a videót tette közzé a kórházból:

A kórház nem megy sehova

“Pár dolgot újra kénytelen vagyok világossá tenni, talán a kormány is megérti egyszer: A nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig ad „haladékot” a hajléktalan kórház kiköltöztetésére. Én pedig újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent.”

A kormány ajánljon méltó elhelyezést

“Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.”

Karácsony Gergely felhúzta magát

“Engem baromira nem érdekel, miféle „költségvetési szervet” akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el.”

“Nem fogom tűrni”

“Nem fogom tűrni, hogy bármilyen ingatlanmutyi érdekében, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás. Az igazság az, hogy pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont. Ez a kormány sokkal tartozik az egészségügyi dolgozóknak, így a Szabolcs utcai kórház munkatársainak. Róluk, a munkájukról csak a tisztelet és a megbecsülés hangján lehet beszélni, ezt elvárom a kormánytól is.”

“Megóvjuk a kórházak teherbíróképességét!”

“Védekezünk a járvány ellen, megvédjük a legkiszolgáltatottabb emberek egészségét és méltóságát, megbecsüljük az orvosok és ápolók munkáját, megóvjuk a kórházak teherbíróképességét!” – zárja sorait Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook