Nem adja el a főváros a Városházát – ezt írta Karácsony Gergely az Index csütörtöki cikkére reagálva. A portál azt írta, hogy a Budapestet vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket az ingatlan eladása érdekében. Az épület egyébként műemlékvédelem alatt áll.

Eladnák a Városházát

„Nem kisebb lépésre, mint a Városháza épületének eladására készül a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat. A fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekben” – írta csütörtök reggel az Index.

A főpolgármester cáfol

Nemsokkal a cikk megjelenése után Karácsony Gergely a Facebookon reagált a lap állítására. A főpolgármester azt írja: „Az Index.hu-t sajnálatos módon elérte a fake news korszelleme. Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

“Összekeverte a NER-t”

A főpolgármester azt írja a lap állítására reagálva: „Nem tudjuk, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek. Annyit vagyunk kénytelen megjegyezni, hogy a cikk szerzője összekeverte a NER-t és a Fővárosi Önkormányzatot: mifelénk nem üzleti körök határozzák meg a vagyongazdálkodási döntéseket”.

Más döntések születtek

Karácsony Gergely szerint a Fővárosi Önkormányzat a Városháza ingatlanegyüttesével kapcsolatban számos döntést hozott a közelmúltban, így a Merlin Színház épületének felújításáról és a Városháza Park tervpályázatának kiírásáról.

A 18. században kezdték építeni

A Városháza, a belváros szívében hatalmas telken fekvő grandiózus épületkomplexum. Építését még a 18. században kezdték meg az olasz származású osztrák építész, Anton Erhard Martinelli tervei alapján. Az épület kezdetben hadikórházként funkcionált, és később kaszárnya is volt benne, majd 1894-ben kezdték el városházaként használni. 

Műemlékvédelem alatt áll

A Városháza patinás épülete műemléki védelem alatt áll, és egy turisták által frekventált világörökségi védőövezetben fekszik, ráadásul egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül a telken. 

40 ezer négyzetméteres telek

A jelenleg a Városháza utca, a Gerglóczy utca, a Károly körút és a Bárczy István utca által határolt, a 24357-es helyrajzi számon fekvő, mintegy negyvenezer négyzetméteres telek Budapest egyik legértékesebb ingatlana, amelynek hasznosítása tekintélyes jövedelmet hozhatna az azt megvásárló befektető számára, amennyiben sikerülne megszereznie a szükséges engedélyeket egy profitalapú projekt megvalósításához – írja az Index.

Nyitott városháza

Karácsony Gergely megválasztása előtt azt mondta: „A nyugat-európai példákat követve nyitott városházát üzemeltetnék, amelynek a kertje nem parkoló, hanem közpark, ahol a civil szervezeteknek is van irodájuk, ahogyan kávézóknak és egyéb közösségi tereknek jut hely”. 

Közpark a Városháza udvarán

Az Index szerint a főpolgármester végül elvetette a közpark létrehozásának ötletét. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester most azt írta: „a közelmúltban döntés született Városháza Park tervpályázatának kiírásáról”.

Hajléktalanszálló a Városházán

A koronavírus első hulláma idején Karácsony Gergely egy hajléktalan szállót szeretett volna kialakítani az épület egyik szárnyában. Akkor azt mondta, erre azért lenne szükség, hogy az utcán élők ne fertőzzék egymást, hanem ellenőrzött körülmények közt éljenek.

Csepelen helyezték volna el a hajláktalanokat

A főváros a csepeli Táncsics Mihály utcában lévő egykori iskolaépületbe szállásolta volna el a járvány által fenyegetett embereket. A terv ellen hevesen rohant ki Csepel kormánypárti polgármestere, Borbély Lénárd, illetve a kerületben élő Németh Szilárd.

Megfúrta a kormányhivatal

A városházi hajléktalanszálló kialakítását végül a kormányhivatal megfúrta, így Karácsony Gergely ötletéből nem lett semmi.

Kiemelt kép: Városháza – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu