A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt arról a javaslatról, ami alapján a jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a szabálytalankodó taxisok – mondta el V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatóján.

Hiénataxisok

A politikus közölte, a Várban évek óta problémát jelentenek a „hiénataxisok”, akik tilosban parkolnak, és – elsősorban a külföldi turistákat – eltúlzott árakon szállítják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyeztetés

Hozzátette: egyeztetést hívott össze a taxiszervezetek képviselőivel, a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val, és ennek nyomán kezdeményezték a parkolási rendelet módosítását, amelyről szerdán dönthet a közgyűlés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kitiltás

Elmondta: a módosítás nyomán a szabályokat megszegő taxisokat fél évre kitilthatják a Vár területéről. Az ellenőrzést a Budavári Önkormányzat közterület-felügyelete és parkolási társasága végzi majd.

Magasabb árakat akarnak

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta még január 25-én született meg a döntés, hogy március 6-tól 10%-kal többe kerül taxival közlekedni. Az áremelkedésre azért volt szükség, mert a taxisoknak emelkedtek a költségei az üemanyagárstop eltörlését követően. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyire nőttek a tarifák

Az alapdíjat 1000 forintról 1100 forintra emelték. A kilométerdíj is nőtt, 400 forintról 440 forintra ugrott, a percdíj esetén 100-ról 110 forintra nőtt a tarifa. A taxis érdekképviseletek azonban tovább növelnék az árakat.

Újabb tárgyalásra került sor

Március 6-án hétfőn újabb nyolcvan perces tárgyalásra került sor. A taxis érdekképviseletek Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztettek. Egyezség azonban nem született.

Nem lehet tovább emelni a tarifákat

A fővárosi önkormányzat nem adta áldását arra, hogy tovább emeljék a viteldíjakat a taxisok. Erről Kiss Ambrus általános főpolgármester számolt be az InfoRádió számára. Az egyeztetést a taxisok egy része kezdeményezte.

Ezt mondta Kiss Ambrus

„Ma volt egy 10 százalékos emelés, ez azt jelenti, hogy egy éven belül 47 százalékkal emelkedtek a kilométerdíjak és a percdíjak, az alapdíj pedig 57 százalékkal. Mi további emelést akkor látunk indokoltnak, ha az a bizonyos fogyasztói kosár, amiről döntött a Fővárosi Közgyűlés, 20 százalékkal vagy annál magasabb mértékben emelkedik” – mondta Kiss Ambrus.

A taxisok nem tágítanak

A taxisok képviselői továbbra is kitartanak és állítják, tovább kellene emelni Budapesten a tarifákat. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy nem látják indokoltnak, hogy a rövid távú személyszállítás nagyobb mértékben dráguljon, mint a hosszabb távú.

Korábban volt egy másik áremelési javaslat is az asztalon

A mostani 10%-os emelés előtt volt egy olyan tervezet, amely szerint az alapdíj 100 forintról 2000 forintra emelkedett volna a telefonon vagy online előzetesen rendelt szolgáltatás esetén. A többi díjtétel viszont nem változott volna. Ezzel szemben azt fogadták el, hogy minden díj 10%-kal emelkedjen.

Ez volt az, amit a szervezetek később javasoltak

Az újabb javaslat szerint 1500 forintra nőtt volna az alapdíj egységesen. E mellett a többi díjtétel árát is megemelték volna, mindegyiket 10%-kal.

Felvetődött a taxis hatósági ár eltörlése

Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester azt vetette fel, hogy töröljék el a taxis hatósági árat. Ebben az esetben a piac maga alakítaná ki azokat a tarifákat, amiket a szolgáltatást igénybe vevők még hajlandóak kifizetni. Karácsony Gergely szerint a megoldást az jelentheti, ha sávos szabályozást vezetnek be, ami a versenyt ugyan lehetővé teszi, ugyanakkor nem borítja fel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció