A csütörtöki kormányinfón bejelentették, hetente kell akciókat hirdetni a nagyobb élelmiszeráruházaknak. A részletek ugyanakkor még nem tisztázottak.

Sokakat meglepett a döntés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György elárulta a Telex számára, hogy őt magát meglepte az intézkedés bejelentése. A kormány ugyanis nem tájékoztatta a szervezetet arról, hogy mire készül, semmilyen egyeztetés nem volt ezügyben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt jelentették be a kormányinfón

Ahogyan azt megírtuk, a csütörtöki kormányinfó alkalmával látott napvilágot a hír, hogy a boltoknak hetente akciókat kell meghirdetni. Az alapvető élelmiszereket húsz kategóriába kell sorolni. Ilyen kategória lehet a sajt, a kenyér, a baromfihús többek között.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a biztos pontok

Minden kategóriában kivétel nélkül ki kell a boltoknak választania egy terméket, ami akciós lesz. Ezt az előző 30 nap átlagos áránál minimum 10%-kal olcsóbban kell az üzleteknek kínálnia. Ezeknek a termékeknek minden héten változnia kell.

Néhány részlet már kiderült

A kormányinfón elhangzott, hogy nem lehet árstopos termékeket leárazni. Az is biztos, hogy csak a nagyobb árbevétellel rendelkező üzleteket érinti majd a szabályozás. A kisboltokat nem fogják ilyen akciókra kötelezni.

Marad az élelmiszerár-stop

Az alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapkát eredetileg április 30-ig kívánta fenntartani a kormány. Gulyás Gergely bejelentése értelmében azonban június 30-ig meghosszabbították az árstop fenntartását.

A boltok kivárnak

Az üzletek egyelőre nem ismerik a pontos szabályokat a kötelező akciók kapcsán. Kérdéses még, hogy konkrétan milyen termékek lesznek érintettek, hány hétig kell a boltoknak kötelező akciókat meghirdetnie. Az az egy biztos, hogy legkésőbb július 1-jén indul az új rendszer.

Ezt mondja az Aldi, a Lidl és a Spar

A Telex megkeresett több nagyobb áruházláncot is. Az Aldi azt állította, a sajtóból értesült a kötelező akciókról és az árstopok meghosszabbításáról is, így nem tudnak még nyilatkozni a pontos szabályok ismerete hiányában. A Lidl is kivár, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a magyar családok támogatására eddig is nagy hangsúlyt fektettek és január óta több száz termék árát mérsékelték. A Spar szintén kiemelte, hogy jelenleg is vannak akcióik, amelyekkel a vásárlókat segítik.

Külföldi példákra hivatkozik a kormány

A kormány a kötelező akciók kapcsán arra hivatkozik, hogy Görögországban és Franciaországban is érvényben van hasonló szabály, és ott ez működik. Franciaországban a februári élelmiszer-infláció 14,5%-os volt, ekkor a nagyobb boltokkal megállapodott a kormány, hogy több élelmiszer árát korlátozzák az üzletek, de önkéntes alapon. Görögországban tavaly ősszel olyan rendszert vezettek be, hogy minden kiskereskedelmi láncnak olcsóbban kell kínálnia egy háztartási kosarat, ami 51 alapvető termékből áll.

Ezek is érdekelhetnek!

Egyszámjegyű infláció a cél az év végére

A kormány minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció, mondta el Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő figyelmeztetett, hogy a kormány szigorúan betartatja az árstopokra vonatkozó szabályokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív