Az idős Szalai-házaspárt különös kegyetlenséggel gyilkolták meg zuglói otthonukban. Bottal ütötték őket, mindkettőjüket több tucat késszúrás érte. Az idő múlásával a döglött akták közé került az ügy, de a nem elfelejtett kettős emberölési ügyben fél évvel az elévülés előtt a fejlődő DNS-technika hozta meg az áttörést. A Kékvillogó.hu hírportál újranyitotta ennek a meghökkentő ügynek az aktáját.

Fotókat akart mutatni a nagyiéknak

Dóra a ballagási fotóit akarta megmutatni a nagyszüleinek 1995. május 21-én, de nem tudtak bemenni a kapun, ezért a lány bemászott, míg az apja kint várta. A házba belépve megtalálta 79 éves nagyapja és 74 éves nagyanyja holttestét. Sokkos állapotban tért vissza apjához, aki ezután maga is bement, hogy megnézze, mi történt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A férfi, aki bejáratos volt a házba

A kettős emberölési ügyben hamar arra a férfire terelődött a gyanú, akit aztán mégis csak tizenkilenc évvel a brutális gyilkosság után tudtak felelősségre vonni. Az erdélyi W. Csaba kisebb munkákat végzett Szalaiéknál, ismerte őket és azt is tudta, milyen körülmények között élnek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bizonyíték nem volt

A férfi azt állította, hogy a holttestek megtalálálása előtt napon járt is az idős házaspárnál, de azt mondta, akkor még minden rendben volt, ő nem tud semmit a történtekről. Bizonyíték hiányában nem tudtak vele mit kezdeni a rendőrök, ő pedig hazautazott Sepsziszentgyörgyre. Az eljárást 1997-ben megszűntették.

A fiuk nem hagyta annyiban

A család azonban nem tudott belenyugodni, hogy nincs tettes, nincs felelős. Szalaiék fia nem hagyta annyiban a dolgot, folyamatosan próbálkozott a rendőrségen, hogy van-e valami új információ az ügyben. Végül Szamosi Csaba nyomozó volt az, akinek támadt egy nagyszerű ötlete.

Csikkek a sparheltben

Szamosinak eszébe jutottak azok a cigarettacsikkek, amelyeket 1995-ben a helyszíni szemle során a sparhelt hamugyűjtőjében találtak. A DNS-technológia ekkor, a 2010-es évek közepén már ott tartott, hogy a bűnjelkezelő raktárban megőrzött csikkeken kimutatott nyálból lehetett DNS-t kinyerni.

Összességében minden ellene szólt

Kiderült, hogy W. Csaba közben Magyarországra költözött, ezért beidézték tanúként. A férfi ekkor megtört és beismerte, hogy csaknem két évtizeddel korábban ő ölte meg az idős házaspárt. Közben a DNS-minta is egyezett, az ő nyála volt a sparheltben talált csikkeken. Ez önmagában még csak azt sem bizonyította volna, hogy a helyszínen járt, de a poligráfos vizsgálat is megerősítette, hogy igazat mond az 1995-ben történtekről.

Bottal, sodrófával, késsel

W. Csaba 1995. május 20-án csöngetett Szalaiéknál, akik felé tartozása volt. Az akkor mindössze 19 éves férfi a párezer forintos összeget nem tudta megadni, ezért haladékot akart kérni. Veszekedtek, aminek az lett a vége, hogy kivette az idős férfi kezéből a botját, és azzal ütötte. Amikor az asszony egy sodrófával próbálta felvenni a harcot, tőle a sodrófát vette el, és azzal ütötte. Végül egy késsel végzett a házaspárral, aztán pár apróságot vitt el a házból.

Mégsem ő volt a gyilkos?

A férfi később családot alapított, ráadásul amikor Magyarországra költözött, egy kerülettel arrébb élt, mint ahol a meggyilkolt házaspár családja. A tárgyalóteremben visszavonta a korábbi beismerő vallomását, azt állította, valóban járt a lakásban, de akkor már csak a holttesteket találta ott. Azt hazudta, annyira megijedt, hogy gyorsan távozott.

Nem hittek neki

A bíróság ezt nem hitte el, hiszen a bizonyítékok egyáltalán nem ezt a verziót támasztották alá. W. Csabát húsz évvel a Szalai házaspár megölése után tizenkilenc év fegyházra ítélte a bíróság. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

DNS kisokos

Magyarországon az 1990-es évek elején jelentek meg az igazságügyi genetikai vizsgálatok, amelyek alapját az ember örökítőanyaga, a DNS jelenti. A DNS-alapú vizsgálatok a bűnügyek felderítése mellett eltűnt személyek és tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását, valamint rokonsági viszonyok tisztázását is segíthetik. A DNS jelen van minden sejtmaggal rendelkező sejtben, így minden olyan biológiai anyagban is, amely (bűn)cselekménynél hátramarad. Ilyen biológiai anyag lehet a vér, nyál, csont, fog, bőr, testszövet, haj- és szőrszál, korpa, de DNS mintát lehet venni ruháról vagy éppen cigicsikkről is. Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó forrása: Police.hu