Karácsony Gergely kiakadt azon, amit Tuzson Bence, Dunakeszi-Fót országgyűlési képviselője akar: a közösségi közlekedést elsősorban az önkormányzatok finanszírozzák, vagyis Budapest közlekedésére ne adjon pénzt a kormány. Karácsony szerint ezzel felrúgnák azt az Orbán-Tarlós egyezséget.

A főpolgármester az ATV szerda esti műsorában akadt ki a Tuzson Bence által beterjesztett javaslaton, amely az iparűzési adóból kötelezően a helyi közösségi közlekedést finanszíroztatná, Karácsony Gergely a következőképpen kommentálta: „Nem tudom mire vélni, hogy ez mi a túró”.

Mint elmondta: a javaslat értelmében a törvényben átírnak egy szót, a „különösen” helyett „elsősorban” lesz benne. Ez a javaslat csak akkor értelmezhető, ha egy forgatókönyvbe illeszkedik – tette hozzá a főpolgármester. Ám azt is elmondta: ahogy ezt a módosítót beterjesztették, az ellentétes azzal az Orbán-Tarlós megállapodással, amelyről Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy szent és sérthetetlen.

A főpolgármester szerint kérdés, hogy ha az állam a közösségi közlekedésből kivonul, akkor ki fog-e vonulni az oktatásból és az egészségügyből is. Karácsony Gergely elmondta, hogy a javaslatot a sajtóból ismerte meg, és ezt a javaslatot vissza kell vonni.

A főpolgármester úgy látja: a kormány szerinte inkább békét akar Budapesten mint háborút, ő pedig a maga részéről biztosan békét akar. Ám – tette hozzá Karácsony – ha a kormány felrúgja az Orbán-Tarlós megállapodást, az dominóhatást indíthat el.

Tuzson Bence bekeményített

Tuzson Bence a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, ha Tarlós István működtetni tudta a kormány támogatása nélkül a BKK-t, akkor Karácsony Gergelynek is tudnia kell működtetni.

Tuzson Bence, Dunakeszi-Fót térségének országgyűlési képviselője – Forrás: Facebook

Tuzson Bence a Pest 5. választókörzetében, Dunakeszi-Fót környékén nyert 2018-ban, 43%-al. Az ellenzék közül a DK 36%, a Jobbik pedig 15%-ot ért el. A számokból az látszik, ha a következő országgyűlési választásokon az ellenzék összeállna a Dunakeszi központú választókerületben, akkor a 2018-as számok alapján Tuzson Bencének könnyen átalakulhatna a politikai pályafutása.

Ha az agglomerációs országgyűlési képviselő javaslata átmegy az országgyűlésen, olyan helyzet állhat elő, hogy az önkormányzatoknak előbb kell megoldaniuk a helyi tömegközlekedést, mint például a járdák építését, ugyanakkor az is kérdéses, hogy egy kisebb településnek, például Budajenőnek milyen tömegközlekedést kellene fejlesztenie az amúgy is kisösszegű iparűzési adó bevételéből.

A kukákról is szó volt

Karácsony Gergely a főváros kukaholdingból történő esetleges kilépéséről is beszélt. Elmondta: a kukaholding működésén pénzt és időt veszít a főváros, most például hétmilliárd forintja van a fővárosnak a kukaholdingban.

A főpolgármester hozzátette: a szemétszállítás problémáinak megoldása is része az Orbán-Tarlós megállapodásnak. A maga részéről Karácsony – elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan – minél nagyobb autonómiát szeretne, de hozzátette: a kormány nélkül nem tud kilépni Budapest ebből a rossz rendszerből. Ha Budapesten múlt volna, már rég kilépett volna a kukaholdingból – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A boltok vasárnapi nyitva tartása kapcsán is minap levelet kapott a főpolgármester. Azt kérték tőle, hogy álljon ki a vasárnapi zárvatartás mellett. „Sok minden tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, de a boltok vasárnapi rövidített nyitvatartásának kérdése egészen biztosan nem” – mondta ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester.

Kormányinfón is szóba került

Csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány nem vonul ki a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásából.

Kiemelt kép: illusztráció