Meglepő dologra jöttek rá nemrégiben a kutatók, miközben a dohányzásra való hajlam és a koronavírus fertőzés kapcsolatát vizsgálták. A közzétett kutatás alapján arra jöttek rá, hogy azok a covidos betegek, akikben erős a dohányázásra való genetikai hajlam tízszer valószínűbb elhalálozási arányt mutatnak. A szerzők továbbá azt is kiderítették, hogy a dohányzás jelentősen növeli a vírussal való megfertőződés, illetve az azt követően a kórházba kerülés esélyét.

Csökkent a várható élettartam

A British Medical Journal számolt be erről a megdöbbentő tényről, amelyet a Bors szemlézett, a lap továbbá azt is megírta, hogy a koronavírus miatt oly drámai csökkenésnek indult a várható élettartam, amelyre a II. világháború óta nem volt példa: a járványhelyzet rövid idő alatt számos országban semmissé tette az elmúlt évek előrelépéseit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolat a dohányzás és a covid között

A portál arról is ír, hogy a dohányzás és a Covid-19 kimenetele között különösen nehéz kapcsolatot megállapítani. A korábbi tanulmányok zavarosak és ellentmondásosak, ami pedig a legrosszabb, hogy olyan biológiai mechanizmust sem voltak képesek azonosítani, amely magyarázattal szolgálhatna a kettő közötti összefüggésre.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Új tanulmány

A most közzétett tanulmány készítői azonban a fentebbi probléma kiküszöbölése végett genetikai szűréssel kombinálták a megfigyelési elemzéseket, így kapcsolatot teremtve a cigarettahasználathoz hozzájáruló gének, valamint a koronavírus között.

A kutatás

A kutatás során az Egyesült Királyságban közel félmillió állampolgár adatait vizsgálva napvilágot látott: a jelenleg is dohányzók 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, majd szorulnak kórházi ellátásra, mint a fertőzésen átesett nemdohányzók.

Ez is érdekelhet:

A halálozási arány

A dohányzási szokásokhoz szorosan kötődött a halálozási arány is: a nemdohányzókkal szembe állítva a naponta legalább egy, ugyanakkor legfeljebb kilenc szál cigarettát elszívókkal 2,14-szer nagyobb valószínűséggel végzett a vírus, míg azok, akik napi fél, illetve egy doboz között fogyasztanak, 5,91-szer nagyobb valószínűséggel hunytak el meg, a naponta 20 szálat elszívók halálozási esélye pedig több mint a hatszorosára nőtt.

A gének kérdése

A kutatók ezen túlmenően azt is vizsgálták, hogy a Covid-19 súlyosságát miként befolyásolják a dohányzással összefüggő gének. Miután több mint 280 ezer személy genomját sikerült tanulmányozniuk, rájöttek, hogy 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust, illetve 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel szorulnak kórházi ápolásra azok, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra – szemben azokkal, akiknél nem áll fenn a genetikai fogékonyság.

Le kell szokni

A tanulmány egyik szerzője a fentiek összegzéseként elmondta, hogy az eredmények ismeretében könnyen lehet, hogy a dohányzás összefüggést mutat a súlyos koronavírus fertőzés kockázatával. A kutató emiatt pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy már csak ezért is érdemes lehet leszokni a dohányzásról, a további egészségügyi kockázatokról pedig már nem is beszélve. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik