Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az országnak nemzeti érdeke a koronavírus-oltás menetének a felgyorsítása. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy egyre többen érdeklődnek a kínai vakcina iránt is.

Gyorsítanának a beszerzésen

Szijjártó Péter volt a vendége a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának, amelyben úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak fel kell gyorsítania a koronavírus-vakcinák beszerzését. Mint fogalmazott, az oltóanyagok használatának kérdéséről elsősorban nem politikusok, hanem a gyógyszerészeti hatóság fog dönteni, ahol olyan emberek dolgoznak, akik pontosan tudják, milyen döntést hoznak – írja az ATV. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Válsággal küzd az ország

A külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországon naponta mintegy százan halnak bele a vírusba, és ezzel – továbbá a korlátozó intézkedések miatt – 10-15 milliárd forintos kárt szenved el egy nap alatt az ország. Szijjártó szerint, ha egy nappal előbb lehet tömegesen oltani, akkor azzal 100-150 emberi életet és 10-15 milliárd forintnyi kárt lehetne megmenteni.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Jönnek az orosz vakcinák

Szijjártó Péter a pénteken kötött megállapodásról azt mondta, egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik az országba három ütemben. Ez a mennyiség kétmillió adag oltóanyaghoz lesz elég, mivel az orosz oltásból is két oltás szükséges.

Mindenki a biztonságra törekedne

Szijjártó arra is rámutatott, hogy a helyzet hasonló, mint a tavaszi volt, akkor is az egész világ ugyanazokat a termékeket vásárolta. “Most az egész világ biztonságos és hatásos oltóanyagot akar vásárolni, de azt kevés helyen, a szükségesnél kisebb mennyiségben és a kelleténél lassabban állítják elő. Minden országban halnak meg emberek a vírus miatt, minden ország szenved a korlátozó intézkedésektől, minden nap újabb és újabb munkahelyek kerülnek veszélybe” – mondta.

14 nagykövet kereste fel Pekinget

A keleti vakcinák felől is egyre többen érdeklődnek, Szijjártó szerint a kínaiakkal folytatott tárgyalások másokat is megindítottak, és immár 14 európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, amiatt, hogy megtudják, kinél lehet érdeklődni a Sinopharm cégnél.

Törökországban gyártják az orosz vakcinákat

Az oroszok szombaton állapodtak meg arról Törökországgal, hogy hogyan fog zajlani a helyszíni gyártás. Szijjártó szerint magyar szakemberek is megvizsgálták az orosz vakcinákat, de az “egyik déli szomszéd országunktól” is volt ott egy delegáció. Eközben a német kancellár segítséget ígért az orosz vakcina európai engedélyezésének folyamatában.

Szijjártó szerint sietni kell

A külügyminiszer arról is elmondta a véleményét, hogy ma az a kérdés, hogy az országok képesek lesznek-e minél gyorsabban oltóanyaghoz jutni. Szijjártó ezenfelül sötét jövőt is jósolt arra az esetre, ha az országok nem tudnának vakcinákhoz jutni: szerinte ha ez az utóbbi eset történne, akkor az országok még hónapokon keresztül nézhetik, ahogy állampolgáraik sorra halnak meg, a munkahelyeik pedig elvésznek.

Közelítünk a kínai vakcina felé

Szijjártó Péter kifejtette, hogy ami politikailag és diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél már megtette a kínaiakkal is. “Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg” – tette hozzá.

Van, ahol már használják a kínai vakcinát

A külügyminiszter elmondta, hogy Kínában már több tízmillió embert beoltottak a kínai oltóanyaggal, de az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is tömegesen használják a vakcinát. Szijjártó már fel is kereste a két ország külügyminiszterét, akik elmondták, hogy pozitív tapasztalatokat említettek.

Magyarok is vizsgálják a kínai oltóanyagot

A magyar szakemberek napokat töltöttek Kínában, hogy tanulmányozzák a vakcinát és a gyártási folyamatokat. “A kínai technológia minőségéhez és a gyártásban, fejlesztésben, kutatásban részt vevő emberek szakértelméhez nem fér kétség, az általuk adott jelentés értelmében. A kínaiak korrekt tárgyalópartnernek bizonyultak” – összegezte Szijjártó Péter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Koronavírus-oltás – Forrás: MTI/Mónus Márton