Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölte, hogy ma délután a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy a dunai átkelő felújítása a következő szakaszba lépett. A fejlesztések kellemetlenséggel fognak járni, de Karácsony szerint a felújítást meg kell csinálni, mert az előző városvezetés hosszú éveken keresztül semmit sem foglalkozott a híd problémáival.

Felújítják a Lánchidat

Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu hírportálon is beszámoltunk, szerdán hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat a forgalom elől, várhatóan másfél évre. A felújítás idejére új útvonalakat kapnak a gyalogosok és kerékpárosok, a járművezetőknek pedig szintén alternatív közlekedési lehetőségeket kínálnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Évtizedek óta húzódik a felújítás

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben arról írt, hogy pontosan tudja, hogy milyen sok kényelmetlenséggel jár egy ilyen felújítás, de mindenkitől időt és türelmet kért. “A kényelmetlenségekért cserébe elvégezzük az évtizedek óta húzott-halasztott munkát, hogy a Lánchíd a gyerekeink számára is a város és az ország büszkesége maradjon” – írta a posztban. EZ IS ÉRDEKELHET: „Mostantól egy érvényes tőmondat számít csak: a Lánchíd megújul” – fogalmazott Karácsony Gergely

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Már dolgoznak a híd felújításán

Felújítás a Lánchídon – Forrás: Facebook

Megmarad a virágágyás

A korábban felröppent hírekkel szemben Karácsony szerint színtiszta hazugság, hogy felszámolják a virágágyást a budai oldalon. A főpolgármester elmondta, hogy épp ellenkezőleg, csak átmenetileg betonozták körbe a virágokat, hogy a járműforgalom elől óvják azokat. Karácsony emlékeztetett, ugyanez volt 2015-ben is a budai fonódó építésekor, és mindenkit megnyugtatott: a Lánchíd megújulásával újra lesz virágágyás, szebb, mint valaha.

A kormány akadályozta a felújítást

Karácsony Gergely leszögezte, hogy a kormány és a városvezetés még másfél évvel ezelőtt kötött megállapodást a Lánchíd felújításáról. Ez idő alatt a főváros elvégezte a munkát, azonban a kormány még mindig nem. KAPCSOLÓDÓ: Kettéáll a füled az egész Lánchíd felújítástól, a politikusok csak nyomják a sódert, a híd pedig egyre pocsékabb állapotban van

Előkészítette a főváros a terveket

Karácsony szerint a városvezetésnek az volt a feladata ebben a másfél évben, hogy előkészítse és lebonyolítsa az összetett közbeszerzési eljárást, amit végül a Transparency International is átláthatónak minősített. “Készítettünk bonyolult műszaki és forgalmi terveket, újraterveztük a közösségi közlekedést a környéken, buszsávokat hoztunk létre, a BKK és a Budapest Közút munkatársai hosszú hónapok óta dolgoznak, terveznek, kiviteleznek, tájékoztatnak” – írja a főpolgármester. EZT IS OLVASD EL:
Indul a Lánchíd felújítása, a gyalogosok két évig nem mehetnek át rajta

Megújítják a budapestiek a Lánchidat

Felújítás a Lánchídon – Forrás: Facebook

6 milliárd a Lánchídra, 540 a Fudanra

A vállalt kötelezettségei szerint a kormánynak csak annyi lett volna a dolga a másfél éves felkészülési időszakban, hogy az Államkincstárból 6 milliárd forintot kiszervezzen a fővárosnak a felújításra. Karácsony szerint a megígért összeg még mindig nem érkezett meg, pedig ez egészen pontosan 534 milliárd forinttal kevesebb pénz, mint amennyit a kormány a kínai Fudan egyetemnek ígért oda az adófizetők kárára.

10 éve rohad a Lánchíd

Bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet a főpolgármester, hogy az előző városvezetésnek több mint 10 éve volt a felújításra, mégsem kezdett semmit a köztudottan rossz állapotban lévő Lánchíddal. Karácsony azt is furcsállja, hogy kezdetben arról szólt a kormányzati kommunikáció, hogy mikor újítja meg a főváros a Lánchidat, most pedig az a kampányüzenet, hogy miért vágtak bele a felújításba. “De ez mindegy, valójában lényegtelen, hiszen a Lánchíd ügyében egyetlen mondat fontos csak: eddig nem újították fel a hidat, mi megtesszük. És pont” – fogalmazott a főpolgármester.

Változik a közlekedés

A Lánchíd felújításával gyökeresen megváltozik a közlekedés Budapest központjában. A lezárás idején a buszok sem mehetnek át a hídon, így megváltozik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es busz útvonala. A hiányzó szakaszok pótlásával összefüggő buszsávot alakítanak ki a Hegyalja úton, és új gyorsbuszjárat indul 110E jelzéssel az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatóján – Forrás: Facebook