Az a klíma, amit nem takarítunk ki rendszeresen, veszít a hatékonyságából. Nem hűt úgy, ahogy kellene, illetve az egészségünkre is ártalmas lehet. Erre kevesen gondolnak, amikor beszerzik a berendezést, és sokszor csak akkor eszmélnek, amikor már valami nem stimmel a hűtéssel.

Jobb tehát megelőzni a bajt és inkább áldozni az évente kétszeri tisztításra. Amibe nem feltétlenül kell bevonni szakembereket. A klíma alaptisztítása akár házilag is lehetséges.

 Persze némi tapasztalatra azért szükség van, de az új készülékeknél már nem probléma, ha magunk fogunk bele a klíma tisztításába. És ez érvényes a hagyományos, kül- és beltéri egységgel is rendelkező klímákra, valamint a mobil klímákra is.

 A klímatisztítást érdemes a tavaszi és őszi ablaktisztítással együtt elvégezni.

Mi az, amit a klíma tisztítás során meg kell tenni?

Legyen szó a klíma házi tisztításáról vagy szakember által elvégzett karbantartásról, a klíma hőcserélőjét le kell fertőtleníteni. Erre a legideálisabb eszköz az ezüstkolloidos tisztítószerrel feltöltött gőztisztító. De egy jó minőségű porszívó is képes lehet a tisztításra. Bár ez a gőznél valamivel gyengébb eredményt hoz.

 Miközben alaposan kitisztítjuk a klímát a szalagfüggönyök leszerelését és mosását is közbe lehet iktatni, így jobban hozzáférhetünk a klíma egyes részeihez és végül egyben tiszta ablak, szalagfüggöny és klíma vár majd minket. De térjünk vissza klíma tisztításhoz:

 A hőcserélő tisztításához ki kell szerelni a porszűrőt is. Amit szintén ajánlott megtisztítani. Ezt ki is lehet mosni. Ugyanígy kell tenni a többi szűrőbetéttel is. Végül jöhet a vegyszeres kezelés. Ezzel a művelettel előzzük meg azt, hogy a berendezésben baktériumok és penész rakódjon le. Mert hát sajnos a klíma meleg, nedves közege igencsak optimális környezet a gombák számára.

 Persze az is megesik, hogy a klíma többi alkatrésze is alapos tisztítást igényel. Ha így van, szóljunk szakembernek, aki szakszerűen szétszereli a berendezést, és az előírásoknak megfelelően kitisztítja minden egyes részét.

 A fenti házi eljárásnál egyébként létezik még egy egyszerűbb klíma tisztítási módszer is.

 Ha a berendezés nem igényli, akkor a hőcserélő gőztisztítását kihagyhatjuk. Ebben az esetben a műanyag borítás eltávolítása után fújjuk be a készüléket gomba- és baktériumölő tisztítószerrel – ez szinte bárhol beszerezhető -, illetve alaposan mossuk át a szűrőket. Ne feledjük továbbá a műanyag borítás megtisztítását se. Azon ugyanis rengeteg por rakódhat le. Erre ideálisak lehetnek a Kiehl általános felülettisztító szerei. A borítást csak akkor tegyük vissza, ha a belső tisztítást követően a készülék kiszáradt. És a szűrőket is csak száradás után helyezzük vissza a berendezésbe.

És mi a helyzet kültéri egység tisztításával?

 A karbantartást itt sem spórolhatjuk meg. A lerakódást sűrített levegővel ajánlott eltávolítani. A kisebb és nagyobb szennyeződések is viszonylag könnyen kifújhatók így a rendszerből. Illetve itt se maradhat ki a hőcserélő tisztítása. Ezt akár nagynyomású tisztítóval is megtehetjük. Bár ezt már tanácsos inkább szakemberre bízni.

 A klíma alapszintű tisztása tehát akár házilag is lehetséges. A lépések egyáltalán nem bonyolultak, és a szükséges tisztítószerek is könnyedén beszerezhetők. Akár a klímatisztító spray, akár a felület tisztításra alkalmas hatékony tisztítószer és eszköz.

 Ez utóbbiak akár a Higienia-online.hu felületén is elérhetők, és pár kattintással megrendelhetők.

 Tegye meg! Ne legyintsen a klíma tisztítás fontosságára. Ha rendszeres a karbantartás, a készülék élettartama is megnövelhető, nem fog a kelleténél több energiát felhasználni és az egészségünket sem veszélyezteti. És természetesen gyorsan, kellő hőmérsékletre hűti az adott helyiség levegőjét.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!