A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 5500 forintot kell fizetni azért, hogy még a kórházból való elszállítás előtt megnézhesse valaki az elhunyt rokonát. Ez már 3 éve így van.

Így van

Az Ugytudjuk ír arról, hogy díjfizetési kötelezettséga van a halottlátogatásnak. Ezt Dr. Jávor László, a győri kórház főigazgatója is megírősítette egy interjúban.

Április 1-je óta

A főigazgató szerint 2019. április 1. óta van így. Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre – kapták az indoklást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Plusszmunkája van a boncmesternek

A boncmesternek ilyenkor egyeztetni kell az időpontot,az elhunytat ki kell emelni a hűtűből, és kegyeleti előkészítés is zajlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Miért 5500 forint?

Az összeg kiszámítására a tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján került sor – olvasható Dr. Jávor László válaszában.

Kórháznak megy

A díjtétel egyébként a kórház számlájára kerül. Ha valakinek nincs pénze erre, akkor a ravatalozóban illetve a hamvasztás előtt tudja megnézni az elhunyt hozzátartozót.

Másutt nem találtak ilyet

A lap érdeklődött más kórházaknál is. Több olyat talált, ahol nincs ilyen díj. Ez azzal magyarázható, hogy jelenleg nincs kötelező központi szabályozás.

Megtiltanák?

Állítólag az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak az eljárást és lehet, hogy olyan szabályváltozást szorgalmaznak, amely egtltja az ilyen jellegű pénzkérést.

Ki volt Petz Aladár?

Petz Aladár Győrben 1888-ban született és ott is halt meg 1956-ban. Évtizedekig volt a győri kórház igazgatója, egy világszerte elterjedt sebészeti eszközt, egy gyomor bélvarrógépet fejlesztett tökélyre ezzel is csökkentve az ilyen műtéteknél az elhalálozást.

Címlapkép: Mulyadi on Unsplash