Egyre több kórházban lehet elkapni az úgynevezett kórházi fertőzést, vagyis a súlyos, gyakran halállal végződő baktériumfertőzést. Mivel a magyar kórházak többsége borzasztó állapotban van, a kormánynak és az intézményeknek sokkal egyszerűbb elhallgatnia a valóságot, mint pénzt költeni arra, hogy a betegek, a hozzátartozóik, az orvosok és az ápolók egészségesebb, minőségibb, színvonalasabb körülmények között legyenek a kórházakban. Most nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzések szempontjából legveszélyesebbnek tartott kórházak kétes feketelistáját.

Lepattant kórházak

Ahogy az 1970-es évek generációs bummja halad az 50-es évei felé, egyre többen ismerkednek meg a kórházakkal. A szerencsésebbek hozzátartozóként, látogatóként mennek kórházba, a kevésbé szerencsések betegként kerülnek valamelyik intézmény falai közé. Szinte már mindenkinek vannak tapasztalatai arról, hogy a magyar, különösen a budapesti kórházak egy része milyen lepattant, minősíthetetlen állapotban van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kórházi fertőzések

Nemrég írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Buda és a budai agglomeráció jelentős részét ellátó Szent János kórházban nincs fűtés az egyik osztályon, kartonokkal takarják el a kitört ablakokat, omlik a vakolat, ocsmány a mosdó. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a kórházi fertőzések egyáltalán nem ismeretlenek Magyarországon. Témába vág: „Lezuhanyozni maga a biztos tüdőgyulladás” – Több hete nincs fűtés a Szent János Kórház belgyógyászatán

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sumákoló intézmények

A kórházak többsége nyilvánosan tagadja, titkolja a kórházi fertőzéseket. Gyakran még a megbetegedett pácienssel, vagy annak hozzátartozóival sem közlik, hogy olyan halálos fertőzést kapott náluk, amely tíz esetből négyszer halállal végződik. Az így elhunyt betegek zárójelentésében sem mindig a kórházi fertőzés szerepel, hanem amit kiváltott: szervek leállása, elégtelen működése, keringési rendszer összeomlása.

Titkolják a valódi adatokat

Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban ha egy beteg tudni akarja, mennyire áll jól vagy rosszul egy kórház vagy annak fenntartója a fertőzésekkel, akkor könnyedén megnézheti az interneten egy nyilvános adatbázisban. Magyarországon annak ellenére titkolóznak erről a hatóságok, hogy súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet. A direkt36.hu portál most közzétett egy olyan adatelemzést, amely először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

Erősebbek a baktériumok

Mivel még perekkel sem jutottak elegendő friss információhoz, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2014-2016 között bejelentett összes kórházi fertőzés adatával dolgoztak. A 2016 utáni adatokat még a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adják ki, titkolják. Az egészségügyért felelős Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszolt a kérdésekre, sumákolnak a nyilvánosság, az emberek előtt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón annyit mondott a jelenségről, hogy a kórházi fertőzések ellen meg kell tenni mindent, a baj az, hogy a baktériumok erősebbek, a kórházi fertőzések növekedése pedig világjelenség.

Legveszélyesebb fertőzés: multirezisztens baktériumok

A kórházi fertőzéseknek is több fajtája van, a legveszélyesebb az úgynevezett multirezisztens baktériumokkal történő fertőződés. Ezek olyan baktériumok, amelyek többféle erős antibiotikumnak is ellenállnak, ezért roppant veszélyesek: nehéz elpusztítani őket, miközben súlyos szövődményeket okozhatnak az eleve beteg pácienseknél.

Budapest és az ország talán legproblémásabb kórháza

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban a számítások szerint az egész országban a legmagasabb volt a clostridiumos, vagyis súlyos hasmenéssel járó fertőzések előfordulása, a legsúlyosabb helyzetet a belgyógyászat számai mutatták 2015–16-ból. A multirezisztens kórokozók esetében az ötödik legrosszabb helyre került az intézmény. Kiugró volt a fertőzések előfordulása a kórházban a pszichiátriai osztályon, ahol a két év alatt jelentett 7 esetből 3 ember is belehalt a kórokozók fertőzésébe.

Top legveszélyesebbnek tűnő kórházak listája Budapesten és környékén

A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján Budapest és környékének legveszélyesebbnek látszó intézménye Cegléden a Toldy Ferenc Kórház és rendelőintézet. A 2. legproblémásabbnak tűnő hely Budapesten a 4. kerületi Károly Sándor Kórház, a feketelista 3. helyezettje pedig a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház. Ezt követi a 4. helyen a Bajcsy-Zsilinszky Kórház a 10. kerületben, a kétes lista ötödik helyezettje a Szent Margit Kórház a 3. kerületben. Őket követi a Budai Irgalmasrendi Kórház a 2. kerületben. Hetedik a Budapest és környéki intézmények feketelistáján a Törökbálinti Tüdőgógyintézet, nyolcadik (országos listán 14.) a Szent János kórház, kilencedik (országos listán a 17.) a Szent Imre Kórház és tízedik (országos listán a 26.) az Országos Kardiológiai Intézet. Cikkünk alján megnézheted a teljes és összesített listákat.

Halálos fertőzés

Arról szándékosan nem készítettek rangsorokat, hogy a fertőzésekbe mely kórházakban hányan haltak bele. Bár a fertőzést kapó páciensek nagy százaléka sajnos soha nem tér haza, a kórházak csupán az esetek kis részében látnak összefüggést a halál és a fertőzés ténye között. Ennek megítélése – hogy konkrétan mi vezetett egy beteg halálához – egyrészt erősen szubjektív, az okok alapos kivizsgálásra sokszor nincs idő, másrészt a kórházak önbevallásán múlik a dolog.

Itt a legveszélyesebb fertőzés, a multirezisztens baktériumok alapján összeállított teljes lista

Vészes hasmenés

A következő ábrán a clostridium difficile fertőzések előfordulása látszik. Ez egy vészes hasmenéssel járó gyakori kórházi fertőzés, a legyengült kórházi fekvőbetegeknél súlyos esetben – és ha nem kezelik megfelelően – életveszélyes bélgyulladáshoz vezethet. Itt is a lista elején láthatók a bejelentett fertőzések alapján legproblémásabb kórházak.

Vérmérgezés

A harmadik ábrán pedig a véráramfertőzések előfordulását látjuk. Ezek azok az esetek, amikor a kórokozók a vérkeringésbe bejutva nagyon súlyos állapotot – vérmérgezést vagy szepszist – idéznek elő, amely az esetek egy jelentős részében halálos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció