Úgy tűnik, nem alaptalanul félnek a sóskút környékén élők a most odatelepülő akkufeldolgozótól. A gödi akkumulátorgyár friss környezetszennyezési adatai napvilágra kerültek. Kiderült, hogy 88 tonnányi olyan anyagot öklendezett ki a gyár, amely súlyosan magzatkárosító, ha egy várandós nő beszippantja, elvetélhet. Közben a kormány egymás után telepíti az agglomerációba a környezetszennyező akkumulátoripari beruházásokat. Ha valahol problémáznak kiemelt beruházás lesz a gyárból és lényegében törvényen kívül helyezik. Ezzel azt mondják: kussolj, és tűrd el, hogy mérgeznek téged és a gyermekeidet.

Aggasztó mennyiségű méreg

A légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert, úgynevezett N-metil-2-pirrolidont bocsátott ki a levegőbe. De nemcsak ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal. Ugyanis a gödi gyárban a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, ráadásul a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége az évek során folyamatosan nőtt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Elvetélhetnek az anyák

Az N-metil-2-pirrolidont felületkezelés során szerves oldószerként használják, Gödön csak az akkugyárban fordul elő nagy mennyiségben. Az anyag reprodukciót károsítónak minősül, belélegzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt. Az anyagnak történő tartós kitettség vetélést okozhat, vagy a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti. Ebből a magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonna került a levegőbe Gödön – írja az Átlátszó.hu az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben elérhető adatok alapján.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vízgőzzel távozhatott a méreg

A levegőbe került méreg, vízben nagyon jól oldódik. A Samsung-gyár által kibocsátott jelentős mennyiségű vízgőzzel, illetve a csapadékkal együtt nagy távolságokba is eljuthatott – állítják a szakértők. Biológiailag gyorsan lebomló anyagról van szó, amely vizes környezetben mérgező hatású. Azt azonban a hatóságok nem vizsgálták, hogy hová és mennyi juthatott el a nagy mennyiségű, levegőbe kikerült oldószerből, s ez milyen környezeti és egészségügyi veszélyt jelentett.

Veszélyes üzemek az agglomerációban

A kormány a környezetvédelmi veszély ellenére egymás után telepíti az ország legsűrűbben lakott területére, Budapest környékére a veszélyes üzemeket. Legutóbb Sóskúton volt botrány abból, hogy egy olyan akkufeldolgozó érkezik a település ipari parkjába, amelynek a gyártástechnológiája kísérleti fázisban van. Amikor a kormány látta a környéken élők ellenkezését kiemelt beruházássá nyilvánította.

Törvényen kívül helyezik a veszélyes üzemeket

A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházással valójában azt üzenik, hogy kuss legyen és mindenki fogja be a száját! Az országnak fontos az akkugyártás, mert ebben nagyhatalom leszünk. Mindenkinek tűrnie kell. A kiemelt beruházással lényegében törvényesen törvényen kívül helyezik az adott céget és látszólag semmit sem lehet tenni.

Dísz-környezetvédők

Ha Magyarországon is igazi környezetvédők lennénk, nem csak a pár milliós képviselői fizetésért magukat zöldnek mondók, akkor a valódi környezetvédő aktivisták, a Nyugat-Európában ismert módszerekkel megpuccsolhatnák ezeket az gyárakat. Úgy tűnik, hogy a környéken élők is inkább belenyugszanak veszélyes gyárakba és abban bíznak, hogy talán nem lesz baj. A kormány most azzal próbálja nyugtatni a kedélyeket, hogy megemelik a környezetvédelmi bírságok összegét.

Megemelik a bírság összegét, de ez elég lesz?

Március 1-től szigorítják a munkavédelmi bírságolást. Február 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, mely szerint a munkavédelmi bírság maximális összege 10 millió forintról 100 millió forintra nő. „A bírság összegét többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma, illetve a veszélyeztetés időtartamának mértéke. A szabálytalanságoknál esetlegesen felmerülő súlyosbító tényezők pedig még tovább emelhetik a kiszabott bírság összegét” – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium február 16-án megjelent közleményében. Kérdés, hogy ezek a szigorító intézkedések elegendő visszatartó erővel bírnak-e majd azokra az évente akár több száz milliárdos bevételt produkáló akkumulátor-ipari cégekre, mint amilyen a Samsung SDI Magyarország Zrt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció