Akkora a baj Szlovákiában, hogy Igor Matovič kormányfő nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején. Mivel maximum 30 fős rendezvényeket engedélyeznek az országban, sok lakodalmat Magyarországon tartanak meg.

Kijátszák a járványügyi intézkedéseket

A szlovák tisztifőorvos szerint egyre gyakrabban tapasztalható, hogy egyesek nem tartják be vagy kijátsszák a járványügyi intézkedéseket Szlovákiában – írja az Infostart.hu

Magyarországra jönnek lakodalmazni

Ján Mikas elmondta, hogy számos lakodalmat szerveztek az október 1-jétől érvényben levő veszélyhelyzet bevezetése óta Magyarországon és Lengyelországban, a határ menti területeken. Ennek azonban az lett a következménye, hogy egyre jobban terjed a járvány.

Ez fontos, olvasd el!

Növekszik a fertőzésveszély

„Bármilyen szigorú intézkedést is hozunk, az értelmét veszti, ha nem tartjuk be. A szabályok megkerülésével növekszik a fertőzésveszély és ellenőrizhetetlenné válik a vírus, ettől pedig mindannyian tartunk” – fogalmazott a szlovák tisztifőorvos.

Sokan vesznek részt családi partikon

Hozzátette, hogy az új fertőzések nagy része arra vezethető vissza, hogy az intézkedések szigorítása előtt sokan vettek részt esküvőkön, családi ünnepeken vagy más összejöveteleken.

Fokozott rendőri jelenlét

Észak-Szlovákiában a legtöbb a fertőzött. A rendőrség már közölte, hogy fokozott jelenlétre és ellenőrzésekre lehet számítani a higiéniai és járványügyi intézkedések betartása kapcsán.

360 ezer forintnak megfelelő bírság

A rendkívüli rendelkezések megszegése esetén a lakosok 1000 eurós, vagyis 360 ezer fotintos pénzbírsággal büntethetők. A rendőrség kiemelte, hogy akár többéves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki felelőtlenségből vagy szándékosságból veszélyes betegség terjesztését követi el.

Fütyülnek az egészre

Mária Varmusová, a Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője azt állítja, hogy az emberek fütyülnek az egészre, és nem tartják be az óvintézkedéseket. „Az emberek kreatívak. Jól tudjuk, hogy a templomban megcsinálják a 30 fős szertartást, majd a veszélyhelyzet ellenére nagy lagzikat és ünnepségeket tartanak a szomszéd országban – mondta.

Sokan fertőzötten mennek lakodalomba

Sokan már pozitívan mentek az esküvőre, ahol összevegyültek a többiekkel, és továbbadták egymásnak a vírust“ – panaszolta a tisztifőorvos.

Új fertőzés-csúcsok

Közben újabb csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában, miután csütörtökön is több mint ezer személy koronavírustesztje lett pozitív. Igor Matovič kormányfő ezért nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején.

Nálunk is egyre nagyobb a baj

Magyarországon sem sokkal jobb a számok alapján a helyzet. A szombati adatok szerint 1374 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Drasztikusan megugrott a kórházban ápoltak száma is, és 110-en vannak lélegeztetőgépek. Közben úgy tűnik, a járvány egyre több idősotthonban is megjelenik.

Ezeket ne hagyd ki!

Kiemelt kép: illusztráció