A nyár folyamán többször volt vízhiány az Észak-budai agglomeráció településein. Solymáron napokig nem folyt a csapokból a víz, de Pilisborosjenő, Szentendre magasabban fekvő utcáiban is gondok voltak a vízszolgáltatással. Most a legtöbb érintett településen hozzányúlnak a helyi építési szabályokhoz, mert ez a nyár bebizonyította, hogy a csatornahálózat nem bír el több lakót, Solymár és a környező települések megteltek, nem akarják, hogy még többen költözzenek hozzájuk, teljes lakóparkstopot hirdetnek.

Kevesebb lakópark, kevesebb ember

Egyre több vízhiányos településen elgondolkodtak, hogyan lehetne orvosolni az ivóvízellátás kapacitásának hiányosságait. Mivel egyelőre pénz nincs fejlesztésekre, az önkormányzatok a lakosságszám növekedésének lassításában gondolkodnak. Az Észak-budai agglomeráció több településéén felülvizsgálják a helyi építési szabályzatot, hiszen a módosításokkal szigorítani lehet a beépítéseket, ezzel együtt pedig, közvetve a lakosságszám növekedését lehet befolyásolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Társasház építések korlátozása

A solymári polgármester, Szente Kálmán a Magyar Narancsnak elmondta: Solymáron medenceépítési korlátozást nem terveznek, ugyanakkor annak érdekében, hogy ne növekedjen továbbra is drasztikusan a lakosságszám, nem engedélyezik a jövőben sem lakóparkok, illetve kettőnél több lakásos társasházak építését. A polgármester hozzátette: zártkertes, mezőgazdasági területeket továbbra sem vonnak lakóövezetbe, illetve a településrendezési terv tartalmazni fogja a vízvisszafogó műtárgyak, például záportározó helyét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Solymár megtelt

„A magasabb szintű jogszabályok által szabályozott területeket nem tudjuk felülírni. Településünk önkormányzati vezetése olyan programmal nyert, amelyik tartalmazza, hogy nem von be új területeket belterületbe. Vagyis ezzel mi tulajdonképpen már kitettük a „Megtelt” táblát.” – mondta a solymári polgármester. Szente Kálmán azt is elmondta, hogy az előző vezetéstől örökölt ingatlanfejlesztések ivóvízhálózatra és csatornahálózatra való csatlakoztatása is a DMRV engedélyéhez kötött, és tájékoztatásuk szerint kapacitásaik végére értek.

A csatornahálózat sem jobb

Pilisborosjenő esetében nemcsak az ívóvíz kapacitása korlátos, hanem a csatornáé is. Ez utóbbi probléma a fővárosi csatornahálózatra való csatlakozást célzó nyertes pályázatunk megvalósulásával fog tudni megoldódni, várhatóan 2024-re – mondta Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere a lapnak. A pilisi településen közterületen lévő ásott és fúrt kutak megnyitásának előkészítésén, illetve olyan, a lakosságot esővíz-visszagyűjtésre és annak felhasználására ösztönző program előkészítésén dolgoznak, ami a következő nyárra enyhítheti a vízhiányt. 

Tesznek az ingatlanbefektetőkre

A szomszédos Budakalászon tavaly elindult a településrendezési eszköztár teljes körű felülvizsgálata. Új helyi szabályzatok készülnek, amelyek az infrastrukturális feltételeknek, a településünk lakóinak, és nem az ingatlanbefektetők érdekeinek megfelelő szabályozások lesznek. „Korábban sajnos fordított volt a sorrend. Észszerű korlátok közé szorítjuk az építési feltételeket, mert a város a víziközműhálózat terhelhetősége szempontjából is régen megtelt” – mondta Budakalász polgármestere, Göbl Richárd.

16 milliárd forint

Július elején Menczer Tamás helyi országgyűlési képviselő egy solymári sajtótájékoztatóján elmondta folynak a tárgyalások a szakemberekkel arról, hogy hogyan lehet a vízproblémát tartósan kezelni. A rövidtávú megoldást egy 500 millió forintos beruházás, egy plusz vezeték kiépítése jelentené; ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne. Az utóbbi beruházás kapcsán megjegyezte, hogy erre a forrás rendelkezésre áll, a szolgáltatóval és a szakemberekkel arról tárgyalnak jelenleg, miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat.

Tartalékolni kell az esővizet

A Pest megyei és Komárom-Esztergom megyei településeket érintő, a Duna jobb és bal partján lévő vízellátást fejlesztő beruházások megvalósítására közel 950 munkanap és 16 milliárd forint áll tehát a kivitelező rendelkezésére. „2024-ben a csatorna és vízproblémáink is megoldódhatnak, de az ívóvízzel takarékoskodni, a talajt megújítani és az esővizet megtartani utána is hasonlóan fontos lesz klímavédelmi szempontokból” – mondta Pilisborosjenő polgármestere.

Expressz vízvezeték

Pilisborosjenő polgármestere, Tömöri Balázs arról is beszélt a lapnak, hogy a szükséges beavatkozási pontokról és problémáinkról Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnkön keresztül a kormány is tud. A képviselőtől úgy tudja a polgármester, hogy a vízproblémák orvoslását célzó Pilisborosjenő – Üröm expressz ivóvízvezeték-hálózat megvalósítására nemcsak a pénzügyi forrást nyerte el a DMRV, hanem az uniós közbeszerzés is eredményesen zárult.

Kérdés, mire lesz elég a 16 milliárd

Budakalászon szkeptikusak a belengetett fejlesztéssel kapcsolatban. Ahogy a polgármester mondja, olvasták a nyilatkozatot és halottak a tervekről, de a részleteket nem ismerik. „Nem tudjuk, hogy a 16 milliárd forint mire lesz elég. A Magyar Víziközmű Szövetség elnökétől, Kurdi Viktortól, az elkészült szakértői anyagokból azonban tudható, hogy a szakemberek 1000-3000 milliárd forintra becsülik az elmúlt évtizedben a szektorban összegyűlt hiányt. Egy biztos, a kormányzati beavatkozás tovább már nem halogatható” – fogalmazott Göbl Richárd, Budakalász első embere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelni fog:

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK