Ki merte mondani egy miniszter, hogy a megyék, vármegyékre történő elnevezése nem előre visz, hanem hátra. Lázár János építésügyi és beruházási miniszter szerint egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a modern, 21. század Magyarországához semmi közük nincs.

Pest vármegye és főispán

Tegnap az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy 75 év után visszahozzák a regényekből, népmesékből ismert főispán rangot az államigazgatásba és a kormánymegbízottakat így fogják nevezni. Kiderült, hogy egy új törvényjavaslatban az áll, hogy a megyéket vármegyékre kellene átnevezni. Ha ezt megszavazzák, akkor az agglomeráció nem Pest megye, hanem Pest vármegye lesz, élén a főispánnal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lázár János egyszer már megfúrta a vármegyéket

A vármegyéket 2011-ben már megpróbálták átnyomni, akkor Lázár János nyilvánosan fúrta és elmondta „egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Másként néz ki a világ a 12. kerületből

Lázár János szerint nem jó történeti aspektusai vannak a vármegye elnevezésnek. „Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a 12. kerületből szemléli a világot” – mondta 2011-ben Lázár.

Lázár János nem támogatja a vármegyéket

Most ismét megkérdezték Lázár Jánostól, hogy mit gondol a vármegyékről. „Lázár János 2022-ben sem akar vármegyéket, Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni – közölte a 444.hu érdeklődésére az építési és beruházási miniszter sajtófőnöke.

Megye, vármegye

A második világháború végéig a megyék hivatalos elnevezése a vármegye volt, de ennek szinonimájaként széles körben használták a megye szót, sőt, ez törvények és egyéb jogszabályok szövegében is előfordult. Az 1949. augusztus 18-án elfogadott, a Magyar Népköztársaság Alkotmánya hivatalossá tette a „megye” megnevezést, és ettől kezdve csak történeti megjelölésekben fordul elő a „vármegye” szó.

Régen a király nevezte ki a főispánt, most a miniszterelnök

A főispán volt a vármegye feje; közvetlenül utána az alispán foglalta el a második helyet fontossági sorrendben, majd a vármegye főjegyzője következett; közigazgatási, igazságszolgáltatási valamint kormányzási teendőket láttak el egyszerre a maguk különböző szintjén. A főispánt a király nevezte ki, az alispánt és főjegyzőt a vármegye nemessége választotta meg.

Főispán, alispán, főszolgabíró

A vármegye különböző járásokra volt felosztva, ezeket egyenként egy főszolgabíró kormányozta; szintén választotta őket a vármegye nemessége, a vármegyei törvényhatóságnak kültisztviselőjei voltak, és az alispánnal közvetlenül érintkeztek.

Kocsis Máténak tetszik a vármegye elnevezés

2022. június 21-én Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az Országgyűléshez az Alaptörvény tizenegyedik módosítását célzó javaslatot, amelyben – többek között – indítványozza, hogy – a történelmi hagyományok miatt – a megyék neve változzon ismét vármegyére. Bizonyára a frakcióvezető nem örül annak, hogy a javaslatát pont egy jövőbe tekintő miniszter nem támogatja majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyennek ábrázolták az ispánt a Lúdas Matyi című rajzfilmben

Kiemelt kép: Lázár János, építésügyi és beruházási miniszter – Forrás: Facebook/Lázár János