80 adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Taps

A minisztérium közleménye szerint a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés keretében eddig csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában.

Folytatják

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ha úgy ítélik meg

“Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval” – mondta a miniszter.

Ahol már engedélyezték

Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott.

A több, jobb

“Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb” – fogalmazott a miniszter.

Az oroszok dicsérik

A Szputnyi Lightról korábban már írtunk. Eszerint a Szputnyik V és a Szputnyik Light vakcina kombinációjával történő beoltottság teljes védelmet nyújt az új típusú koronavírus omikron változata ellen, ezt Alekszandr Gincburg akadémikus, az orosz Gamaleja Központ igazgatója jelentette ki még decemberben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmadik oltás

Gincburg emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik Lightot harmadik, emlékeztető és hatáserősítő “boosterként” adják be a pácineseknek, fél évvel a kétkomponensű Szputnyik V-kúra után. Közölte: intézete javasolni fogja az orosz egészségügyi minisztériumnak, hogy tartson ki az eddigi stratégia mellett, és összpontosítson a lakosság általános átoltására.

Dél-Afrikában nem kellettek az oroszok

Február 23-án nyújtották be a Szputnyik-V engedélyezési kérelmét Dél-Afrikában, az ország gyógyszerhatósága azonban most elutasította azt. Problémát a második oltóanyag vektorvírusával talált: az Ad5-ről ugyanis korábban is készültek már kutatások, amelyek összefüggésbe hozták a HIV-vírusra való érzékenyedéssel – írta novemberben egy a vírussal rendszeresen foglalkozó gyógyszerész a közösségi oldalán.

A Szputnyik tizedét ki kellett dobni

A Szputnyikot – az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyásának hiányában – egy sor uniós tagország sem ismeri el, azaz nem tud beutazni ezekbe az országokba, akit Szputnyikkal oltottak. A magyar készletek tizede megromlott és ezért le kellett selejtezni, mert senki sem akarta magát beoltatni vele, hiszen szinte korlátlan számban érkeztek a nyugati vakcinák, leginkábba Pfizer. Erről a g7.hu közölt alapos elemzést.

Fotónk illusztráció, az MTI képe egy korábbi orosz vakcinaszállításkor készült.