Június 15-én, azaz ma lejár a két éve, a járvány miatt meghirdetett kilakoltatási moratórium. A civilek úgy vélik emiatt most több ezer magyar kerülhet nagy bajba.

Lejárt a moratórium

A jogvédő civilek szerint a kilakoltatási moratórium lejártával elképesztő kilakoltatási hullám jöhet, írja a G7. Mint ismert a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva 2020 tavaszán hirdetett veszélyhelyzetet, ekkor vezették be a moratóriumot a lakóingatlanok árverezésére valamint kiürítésére. A pandémiás rendeletek közül egyébként több érvényben maradt, azonban a kilalkoltatási moratóriumra vonatkozó nem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Általános szabályok

Az Utcajogász Egyesület és a Város Mindenké csoport jogvédői úgy gondolják, hogy most automatikusan viszatérnek majd a végrehajtási törvény általános szabályia, azaz, hogy kilakoltatni április 30. és november 15 között lehet, viszont árverezni bármikor.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Első kilakoltatási hullám

Azt is mondják, hogy szerintük az első kilakoltatási hullám júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat, számolt be róla a portál.

Erre számítanak a civilek

A civilek maratoni ügyfélfogadásokkal, kilakoltatási ügyelettel és kibővített telefonos jogsegéllyel készülnek, úgy gondolják, hogy legalább 3000 lakást és többezer embert fog érinteni a közeljövőben a probléma.

Ez is érdekelhet:

A Ryanair után az EasyJet és a K&H is bejelentette, hogy ügyfeleivel fizetteti meg a különadót

Bérlakás program

A jogsegélyt és támogatást nyújtó civil szervezetek szerint egyébként egy hosszútávú, átgondolt szociális bérlakásprogramra lenne szükség.

A moratórium hatása

2010 és 2015 között az önkormányzati lakásokat érintő kilakoltatások száma nagyjábóla háromszorosára nőtt, onnantól kezdve azonban csökkent, a 2020-as kiugróan alacson adat viszont már a moraórium következménye.

Magas számok

Ezek az adatok persze csak az önkormányzati ingatlanokat mutatják, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kör összesített adatai jóval magasabbak. E szerint 2017-ben összesen 3667, 2018-ban 3212 kilakoltatás történt. 2015 és 2018 között pedig összesen bő 10 ezer kilakoltatásra került sor.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Wikipédia