A mediterrán konyha egyik népszerű és rendkívül ízletes összetevője a pesto, ami egy változatos és sokoldalú étel. Az eredeti Genovából származik, ami fenyőmag, parmezán, olívaolaj, fokhagyma és bazsalikom harmonikus keveréke, az összetevőket mozsárban zúzzák össze. 

A klasszikus változaton túl ma már létezik számos különböző pesto; a bazsalikom helyett például gyakran használnak spenótot, rukkolát, petrezselymet, oregánót vagy koriandert. De akár aszalt paradicsom, olajbogyó vagy pirított pirospaprika is kerülhet bele. Elkészítheted otthon is, de készen is beszerezheted a finomabbnál finomabb pestókat. 

Abban az esetben, ha nincs rá módod vagy egyszerűen kedvet nem érzel a konyhai munkához, nagyon jó hírt hoztunk számodra. Az eredeti olasz élelmiszer polcain pesto is megtalálható szép számban, hiszen minden héten feltöltik az árukészletet, méghozzá egyenesen ennek a gasztronómiai különlegességnek a hazájából, Olaszországból teszik ezt.

Ez pedig még nem minden! Kiderítettük azt is, hogy a pesto nem csupán az ízlelőbimbóknak okoz élvezetet, hanem még egészséges is! Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen egészségügyi előnyöket tulajdoníthatunk neki. 

Az antioxidánsok szerepe

Szervezetünk létfontosságú elemei az antioxidánsok, amelyeknek jelentős a szerepük a sejteket és a DNS-t károsító szabadgyökök semlegesítésében. Akkor tud hatékonyan védekezni ezek ellen a testünk, ha megfelelő mennyiségű antioxidáns található meg benne. 

Az olyan összetevőknek köszönhetően pedig, mint a fokhagyma és a bazsalikom, a pesto is magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek tehát elősegítik az egészség megőrzését, illetve megelőzhetik olyan komolyabb betegségek kialakulását is, mint például a rák. 

A pesto további egészségügyi előnyei

A fenyőmag és a fokhagyma az artériák egészségét képesek javítani, így a pesto a vérnyomás normalizálásában is szerepet kaphat. A parmezán sajt rengeteg D-vitamint és kalciumot tartalmaz, ami szintén növeli a pesto egészségügyi előnyeinek listáját. 

A D-vitamin és a kalcium ugyanis segít egészségesen tartani a csontokat, és még a beleknek is jó szolgálatot tesznek. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok – mint például a cink, a vas és a magnézium – jobban fel tudjanak szívódni. 

A pesto nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, ami serkenti a szívműködést, csökkenti szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. 

Figyelj az alapanyagokra!

Fontos megemlíteni, hogy aki allergiás a diófélékre, mindenképpen ellenőrizze le az összetevőket, hiszen a legtöbb pesto összetevői között szerepel. Akinek érzékeny a szervezete a diófélékre, annál allergiás reakciót válthat ki, ami akár életveszélyes is lehet. 

Elmondható tehát, hogy a pesto, illetve összességében a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megerősítik a szívet, megakadályozzák a gyulladásokat, és különféle krónikus betegségek kockázatát is csökkentik. 


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a olaszelelmiszer.hu oldalt működtető cég.