“A kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát. Az előbbit kénytelenek vagyunk cáfolni. Azért, hogy az utóbbi a valóságnak megfeleljen, sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség” – erről írt Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelében Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Erre emlékezteti Kincses a minisztert

Kincses arra emlékezteti a minisztert, hogy felmérésük szerint az orvostársadalom jelentős része elhibázottnak tartja az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos kormányzati elképzeléseket és kommunikációt, számolt be erről a Telex.

FRISS! Vörös ország lett Magyarország, majdnem egy kisvárosnyi új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

Ezt írja a MOK elnöke

A MOK elnöke azt írja, tudomásuk szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem gyakorlatilag már készen vannak. Éppen ezért arra kérik Pintért, hogy „e hét végéig írja meg az egyeztetések menetét, ahol érdemben járulhatunk hozzá a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához”. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

NE HAGYD KI! A stadionok szurkolóit nem ellenőrzik, az éttermeket viszont bezárhatja a rendőrség, ha a vendég nem visel maszkot

Nagyfokú bizonytalanság

Szerintük a törvény hatályba lépésének közeli időpontja már így is alig teszi lehetővé az érdemi konzultációt. Emellett a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagy fokú a bizonytalanság, „a kollégák nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk. A Kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek” – írják.

EZ IS ÉRDEKES LEHET: Felfüggeszti az oktatást az új vezetés a Színház- és Filmművészetin: az őszi szünet után sem indul újra a tanév

Drámai terjedés, növekvő esetszámok

“A koronavírus-járvány súlyosbodik és további drámai terjedése várható. A kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el. A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti.”

Felszólítják a kormányt

“Felszólítjuk a kormányt, hogy ebben a kritikus helyzetben a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégedetlenségét kiváltó törvényt korrigálja, az orvosi- és szakdolgozói kamarák érdemi bevonásával hozza meg az új jogszabályokat, ezzel segítse, hogy az orvosok és az ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni” – zárul a levél.

EZ IS ÉRDEKELHET: “Másokban él tovább a szerelmem” – emberéleteket mentenek meg a 21 éves Dóri szerveivel, akit orvosai egy baleset után lekapcsoltak a gépekről

Ezért fordultak Pintérhez

A MOK annak ellenére fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az egészségügy nem hozzá, hanem Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez tartozik.

Így reagált az EMMI

Igaz, az Emmi úgy reagált a MOK felmérése, mely szerint az orvosok 77 százaléka nem írná alá jelen állapotában az új jogviszonyról szóló szerződést, hogy nem tartanak attól, hogy az orvosok tömegesen hagynák el a pályát, és „az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt”.

FRISS! “Nekem a súlyosabb lefolyású koronafertőzés jutott” – a Szent László kórházban kezelik Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét

Kiemelt kép: Illusztráció