Solymár vezetője véget vetne az átjáróháznak, Nagykovácsi polgármestere hallani sem akar olyan nyomvonalról amely veszélyezteti a zsákfaluságukat, Remeteszőlős első embere szerint nincs ideális, legfeljebb optimális megoldás, Budakeszi vezetői a jelenlegi élhetetlen közlekedési helyzet megszűnését várják a hamarosan megépülő M0-ás nyugati szakaszától.

A pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában, az M0-ás nyugati szektorával kapcsolatban megrendezett lakossági fórumon a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál is ott volt. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk az eddig ismert nyomvonalakkal kapcsolatban felvetődött aggályokat, kételyeket, félelmeket. Ebben a cikkünkben a leginkább érintett települések vezetőinek felszólalását foglaljuk össze.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

Solymár

Solymár polgármestere, Szente Kálmán elmondta, hogy a saját települése és Budakeszi sorsa abban közös, hogy mindkettő egy nagyátjáró ház, hiszen az átmenő forgalom óriási, rendkívül túlterheltek az utak. A polgármester azzal indokolta, hogy támogatja az M0-ás nyugati szektorának építését, hogy az M0-ás 10-es és 11-es út közötti szakaszának már építési engedélye van. Szerinte ha az a forgalom beérkezik a meglévő utakra, akkor az mindenkinek nagy problémát fog jelenteni, ezért megkerülhetetlen, hogy a Budapest körüli körgyűrű építését folytassák és bezáruljon az M0-ás kör a főváros körül.

Szente Kálmán hozzátette, hogy azokat a hangokat – amelyek Solymáron egyáltalán nem jellemzőek – miszerint ne épüljön meg az M0-ás nyugati szektora és ne záruljon be a kör, nem tudják támogatni, hiszen a forgalmat valahol el kell vezetni. Mint mondta: a forgalom már most is nagy és a jövőben tovább fog növekedni. Ha az M0-ás hiányzó része nem épül meg, akkor a forgalom Solymár, Pesthidegkút és Budakeszi útjain megy majd az M1-M7-es felé.

Nagykovácsi

Kiszelné Mohos Katalin Nagykovács polgármestere a fórumon egyértelművé tette, hogy „Nagykovácsi zsákfalu, nincs átmenő forgalma és ezt meg szeretnénk és meg is fogjuk őrizni, így csak olyan nyomvonalat támogatunk, amely ebben segít minket” – mondta.

A természetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével támogatják az alagutas megoldásokat. Ha megkapják a nyomvonal javaslatokat, akkor kizárólag a nagykovácsi lakosok számára legideálisabb nyomvonalat fogják támogatni.

Remeteszőlős

Szathmáry Gergely Remeteszőlős polgármestere a fórumon elmondta, hogy eddig akármilyen nyomvonalterveket látott, mindegyik érintette Remeteszőlős belterületét. A 2010-es nyomvonal már alagútban haladna, szerinte ez jó hír a településnek. A polgármester azt is elmondta, hogy a legérintettebbek az Adyligeten élők, hiszen ott lenne egy le,- és felhajtója az autóútnak.

A település első embere elmondta, hogy mindenképpen kell fel,- és lehajtó a környéken. Remeteszőlősön régóta készülnek ennek a szakasznak az építésére, ezért átgondolták, melyek azok a szempontok amiből nem engedhetnek. Ezek között a legfontosabb a lakosság érdeke, majd a környezet,- és természetvédelem szempontjai és a tömegközlekedés fejlesztése következik. Mint mondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy végül olyan nyomvonal legyen, amely Remeteszőlős lakosságát a lehető legkevésbé érinti, de tudomásul kell venni, hogy az M0-ás körgyűrűnek be kell záródnia. Biztos abban, hogy a nyomvonalat tekintve ideális megoldás nem lesz, viszont hisz abban, hogy lehet optimális megoldás.

Budakeszi

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia a felszólalását azzal kezdte, hogy Budakeszin olyan nagy a forgalom, hogy egyszerűen élhetetlen a helyzet, ezt pedig meg kell valahogy oldani. Az eddigi tanulmányok alapján Budakeszi közlekedését 50 százalékkal könnyítené az M0-ás nyugati szektorának megépítése – mondta a polgármester. Fontos, hogy belterületeket a legoptimálisabban érintse a nyomvonal, az autóút lehajtója pedig ne a lakott területen keresztül, hanem azt elkerülve csatlakozzon rá a Budakeszi útra.

Budakeszi alpolgármestere is megszólalt a fórumon. Ohr Alajos elmondta, hogy a település abban érdekelt, hogy a nyomvonal elég közel legyen Budakeszihez ahhoz, hogy elkerülő útként funkcionálhasson és elég távol ahhoz, hogy a lakosság nyugalmát ne zavarja. Mivel a nyomvonal jelentős része alagútban fog menni, Budakeszin örülnének annak, ha az ottani le,-és felhajtó is alagútba kerülne.

Budakeszi nem érdekelt abban, hogy az M0 és Budapest közötti forgalom rajtuk keresztül menjen át, ezért a Budakeszinél épülő le,- és felhajtókat kizárólag úgy tudják elképzelni, ha az útvonal egy elkerülő úttal kikerüli a települést.

Ohr Lajos azt is elmondta, hogy Budakeszi számára nagyon fontos még, hogy az M0-ás lehajtója környékén P+R parkolók épüljenek, megfelelő busz vagy kötött pályás közösségi közlekedéssel. Ezek így együtt jelentős közlekedésminőségi javulást eredményeznének. Ha mindezek megvalósulnak, akkor Budakeszi támogatja az M0-ás hiányzó, nyugati szektorának az építését.

Cikksorozatunk következő részében a tervezőcég képviselőjének az álláspontját, meglátásait mutatjuk be.

 

Kiemelt kép: illusztráció/BudaPestkörnyéke.hu