81 éves korában meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Őrsi Gergely polgármester szerint Sólyom Lászlóval a nyugodt erő nemzedékének egyik utolsó képviselője távozott közülünk. De megemlékezett róla Novák Katalin, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Karácsony Gergely is.

Példamutató élet

„Itt élt Budán, és a hozzá hasonló nyugodt, halk szavú, jámbor, emberi tartásával példát mutató értelmiségiek legjelesebb képviselője volt. Hitt a jogban, az emberek közti megállapodások tiszteletben tartásában és úgy általában: a tisztességben. Alkatilag távol állt tőle a harsányság és a magamutogatás, de ha kellett, néhány jól irányzott mondatával irányt mutatott az egész nemzetnek” – írta a második kerületi polgármester.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kerülte a fényűzést

„Kerülte a pompát és a csillogást, kizárólag azokat a juttatásokat fogadta el, ami köztársasági elnöki intézménynek járt. De ezt sem magának kérte, hanem az intézménynek. Már leköszönt tisztségéről, amikor többször is láttam távolról: együtt utaztunk a villamoson, együtt vásároltunk a piacon. Látszott rajta, ugyanolyan kényelmesen kapaszkodik a 4-6-oson, mint ahogy ült annak idején díszes fogadásokon” – idézte fel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem szólította meg

„Ma már bánom, hogy egyszer sem szólítottam meg, bár láttam rajta: a legkevésbé sem vágyik a figyelemre. Pedig megérdemelte volna. Nála többet kevesen tettek azért, hogy Magyarország egy békés, fejlődő, toleráns és magabiztos ország legyen Európa szívében.”

Halk tisztesség

„Hiszem, újra el fog jönni egy korszak, amikor a nyugodt erőnek és a halk tisztességnek nagyobb becsülete lesz, mint a harsány nagyotmondásnak. Sólyom László példája mutatta meg számunkra, így is lehet vezetni a hazánkat. Nyugodjék békében, elnök úr!” – zárta a posztját a polgármester.

Meghatározó személyiség

Gulyás Gergely miniszter is elbúcsúztatta a korábbi köztársasági elnököt. „Sólyom László személyében a rendszerváltoztatás egyik legmeghatározóbb személyisége távozott. A kerekasztal-tárgyalásokat kiemelkedő jogi tudásával segítette. Az Alkotmánybíróság elnökeként, majd köztársasági elnökként a legmagasabb állami tisztségekben szolgálta Magyarországot.”

Szembeszállt a hazugsággal

„Már a 80-as években, a kommunista diktatúra időszakában a jogállam fogalmáról és kívánatos voltáról tanított az egyetemen. Mindenki másnál előbb ismerte fel a környezetvédelem jelentőségét. Elnöksége alatt és különösen a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után mindent megtett a magyar nemzet határokon átívelő egységének képviseletéért.  Államfőként szembeszállt a hazugsággal és – azóta is példátlan módon – lemondásra szólította fel a választók szándékos megtévesztésével hatalomra került miniszterelnököt” – idézte fel a miniszter.

Járt az előadásaira

„Egyetemi tanárként tartott kiváló előadásait hallgathattam a Pázmány Egyetem jogi karán. Közéleti szerepvállalása meghatározó volt a rendszerváltoztatás legfontosabb kérdéseiben. Isten nyugosztalja!” – zárta posztját Gulyás Gergely.

Novák Katalin búcsúzik az elődjétől

Novák Katalin egy közös képpel búcsúzott, amelyhez ezt írta: Isten nyugosztalja Sólyom Lászlót! Orbán Viktor is közös képet osztott meg a közösségi oldalán ezzel a szöveggel: Elment Magyarország köztársasági elnöke, a nagyszerű jogászprofesszor. Isten nyugosztalja Sólyom Lászlót!

Hajlíthatatlan személyiség

Karácsony Gergely is megemlékezett a volt köztársasági elnökről. „A rendszerváltás, vagy ahogyan ő mondta, a jogállami forradalom utolsó közjogi méltósága is itt hagyott minket. A politika harcosai közül kevesen érezték sajátjuknak, ami nem is csoda, hiszen a hajlíthatatlan személyiség és a hajthatatlan erkölcsi meggyőződés a mindennapi közéleti küzdelmekben részt vevők számára sokszor arisztokratikus kívülállásnak látszik.”

Keveset beszéltek politikáról

Így folytatta: Az utóbbi években, amikor beszéltünk, politikáról kevés szó esett. Don Quijotét és az Isteni színjátékot olvasta újra; az emberi élet néha banális, néha nagy kérdései jobban foglalkoztatták mint a jelenlegi közélet posványa. Még a kiszólásaiból is érződött azonban, hogy mennyivel jobban érti a magyar, az európai és a nemzetközi politika valódi dilemmáit, mint a legtöbb aktív magyar közéleti szereplő.

Szellemi hagyaték

„Ahogyan Bibó István azt akarta a fejfájára vésetni, hogy élt 1945-1948 között, Sólyom László sírjára azt írhatnánk: élt 1989 és 2010 között. Élete összefonódott a harmadik Magyar Köztársasággal. Számunkra, akik itt maradtunk, a szellemi hagyatéka azt az erkölcsi és politikai parancsot támasztja, hogy felépítsük a negyedik köztársaságot. Az egyenlő méltóság és az emberiség közös öröksége iránti felelősség szabad országát” – zárta posztját a főpolgármester.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sólyom László