Március közepétől újranyithatnak a fővárosi fürdők gyógyászati részlegei – ez hangzott el az RTL klub Híradójában. Az itt dolgozók egészségügyi dolgozónak számítanak, így ők már első körben megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

November óta zárva vannak

A koronavírus miatt először tavaly tavasszal kellett bezárniuk a fürdőknek, a nyári hónapok után azonban novemberben újabb bezárás következett.

Csak beutalóval látogatható

Az országos tiszti főorvos szerint a súlyfürdőt, iszappakolást vagy orvosi gyógymasszázst igénybe vehetik azok, akik beutalót kaptak az orvostól. 

A vidéki fürdők egy része nyitva van

A vidéki gyógyfürdők harmada jelenleg is nyitva áll azok előtt, akiknek szakorvos írt fel gyógykezeléseket. A medencéket azonban továbbra sem nyithatja meg egyik fürdő sem.

A dolgozókat első körben beoltották

Az ott dolgozókat ugyanis már az első körben beoltották, mert ők is egészségügyi dolgozónak számítanak.

Előszűrik a vendégeket

A beutalt vendégeket azonban előszűrik: lázat mérnek, illetvekérdőívet töltetnek ki velük. Március 16-én a Gellért, a Lukács, a Széchenyi és a Pesterzsébeti fürdő mellett a Paskál gyógyászati részlegei is kinyithatnak.

Segítséget kérnek a fürdők

A nemrég elinduló újraindítási gyorskölcsön kiterjesztését kérte a pár hete a Magyar Fürdőszövetség, az önkormányzati és állami tulajdonú fürdőkre is, mert jelenleg az nem érhető el a fürdők túlnyomó többsége számára, mivel azok nem kis- és középvállalkozások. 

Áfacsökkentést kértek

Továbbra is szeretnék elérni a fürdőszolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentését. A kiesett bevételek részleges visszapótlását is szeretnék elérni nyugat-európai mintákhoz hasonlóan, ami a 2019-es bevételek 50 százalékát jelentené 2020-21-ben a fürdőüzemeltetők részére.

Nyissanak meg a medencék

A fürdőszövetség azt is kérte, hogy a kültéri és beltéri medencék egy lépcsőben nyithassanak, továbbá hogy a közegészségügyi előírásoknál a tavaly november 11-i zárás előtti Covid-protokollok legyenek ismét érvényesek, amelyek már megállták a helyüket a gyakorlatban.

14 pontos újraindítási akcióterv

A Magyar Fürdőszövetség közleményében azt írta,  a 14 pontos Fürdő Újraindítási Akciótervet eljuttatták az illetékes szaktárcákhoz. A szövetség szerint a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és “békeidőben” évi mintegy 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló ágazat képviseletében tett javaslataikkal a magyar gazdaság újraindításához járulnak hozzá. A biztonságos üzemindításhoz közlésük szerint két hét felkészülési időre van szükség.

Kiemelt kép: Széchenyi Fürdő – Forrás: MTI/Kovács Tamás