Több kerületben is emelt szintű ellenőrzést rendeltek el. Idén kilenc európai szintű razziára kell készülnie a járművezetőknek.

Erre lehet számítani szombaton

2023. február 11-én szombaton 10 órától 22 óráig fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre a zsaruk több fővárosi kerületben is. Az 1., a 2. és a 12. kerületben kell a szokásosnál nagyobb rendőri jelenléttel kalkulálni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez az ellenőrzések célja

Az akcióval szeretnék a zsaruk megelőzni a jogsértő cselekményeket. Amennyiben azok már megtörténtek, akkor azok felderítése, megszakítása lesz a rendőrök feladata. Célul tűzték még ki a közrend és közbiztonság fenntartását is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Idén is lesznek európai szintű razziák az utakon

A ROADPOL, azaz az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata az idei évre is meghirdetett nemzetközi akciókat. 28 országban fogják összehangoltan vizsgálni a különböző közlekedési szabályok betartását. Innentől fogva az év végéig július kivételével minden hónapra jut egy akció.

Ezeket fogják vizsgálni

Egy alkalommal az olyan passzív biztonsági eszközök használatának vizsgálatára kerül sor, mint a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek. Kétszer a sebességhatárok betartása lesz fókuszban, kétszer pedig kiemelt figyelmet fordítanak majd az ittasan és bódult állapotban vezető sofőrök kiszűrésére a forgalomból.

Lesznek non-stop akciók is

Az előző évek gyakorlatának megfelelően 2023-ban is lesznek 24 órás akciók. A Speed marathonra várhatóan április 21-én kerül sor. Az Alcohol&drugs marathon június 17-én és 18-án lesz minden bizonnyal.

Ezek is érdekelhetnek!

Már a jövő héten is lesz egy akció

Idén három alkalommal fogják a tehergépkocsikat és a buszokat ellenőrizni. Az első ilyen razziára február 13-a és 19-e között kerítenek sort. Az akció hivatalosan a “Truck & Bus” nevet viseli.

Március elején jön a következő razzia

Nem kell sokat várni az első olyan ellenőrzésre idén, amiben minden járművezető érintett. Március 6-tól 12-ig lesz ugyanis a “Seatbelt” névre hallgató akció. Ennek keretein belül azt fogják vizsgálni a rendőrök, hogy mindenki bekötött biztonsági övvel utazik-e.

Szeptemberben figyelemelvonó tényezők ellen lépnek fel

A zsaruk az ősz első hónapjában a vezetés közbeni figyelemelvonó tényezőkre fognak fókuszálni. Ilyenkor a menet közben kézben tartott mobiltelefon használatát, a navigációs eszköz használatát vizsgálják. Az olyan tevékenységet is szankcionálják, ha valaki vezetés közben a laptopját nézi vagy netán újságot olvas.

Még decemberben is lesz egy európai akció

December 11-17 között rendezik az év utolsó olyan ellenőrzését, amelyet a ROADPOL szervez. Ez lesz egyébként az év második olyan razziája, amely az “Alcohol & Drugs” nevet viseli. Az ittas vagy bódult állapotban vezetők kiszűrését egyébként már június 14-20 között is kiemelten fogják vizsgálni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív