Eljött a nagy nap: mától 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. A kormány továbbra is azt ígéri, hogy megpróbálja leszorítani az Európa-rekorder inflációt, ezzel kapcsolatban már több változást is bejelentettek.

Védenének az inflációtól

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium MTI-ben megjelent hétfői közleményében leszögezte, az intézkedés egyszerre védi a családokat és a nyugdíjasokat a háború és szankciók miatt megemelkedett élelmiszeráraktól, valamint hozzájárul, hogy tovább csökkentsük a „szankciós inflációt”. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sikeres akciózás

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy az élelmiszerek kötelező árakciózása június 1-jén elindult. Az intézkedés a minisztérium szerint eredményes: az élelmiszerárak csökkentek, a bolthálózatok sorra jelentik be az újabb kedvezményeket, az akciózás is hozzájárul az infláció csökkentéséhez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

15 százalék

A kormány az árverseny további fokozása érdekében arról döntött, hogy augusztus 1-jétől másfélszeresére – 10 százalékról legalább 15 százalékra – emeli a kötelező bolti akciózás mértékét. Emellett úgy vezeti ki a másfél működő élelmiszer-árstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed.

Kiegészül a lista

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búza finomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertéscombbal, a csirkemellel és csirke far-háttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát.

Amire érvényes

A kötelező akciózás most is érvényes a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra, egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztes árukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra – sorolta a GFM.

Heti rendszerességgel

A kötelező akciózási szabályok úgy terjednek ki a korábbi 8 árstopos termékfajtára, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Közben az átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár – írták.

És mi lesz a csirkemellel?

A szakértők egyébként arra számítanak, hogy a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára átlagban 5-600 forinttal emelkedik majd kilónként.

Kíméletlen árverseny alakult ki

A kormány a kötelező akciózással és az online árfigyelő rendszerrel elérte, hogy kíméletlen árverseny alakult ki, az élelmiszerárak drasztikusan csökkennek, így az infláció már év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet – hangsúlyozta a minisztérium.

Nagy változást várnak a döntéstől

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az akciózás bejelentésénél úgy fogalmazott, „az inflációt is le fogjuk törni”, gyors inflációcsökkenéssel számolnak, és ha minden jól megy, már októberben egyszámjegyű lesz az infláció. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke – fotó: illusztráció