Ritkán látható jelenetnek voltak szemtanúi a minap Dunakeszin. Egy víztornyot emeltek a helyére, ezzel több ezer ember ivóvízproblémája fog megoldódni. Különösen nagy dolog ez akkor, amikor az agglomeráció egyes településein ismét a vízkorlátozás réme fenyeget. Dunakeszi térségének országgyűlési képviselője, Tuzson Bence a minap igazságügyi miniszter lett, így könnyen tudna átvinni olyan törvénymódosítást, amely alaposan szankcionálhatná a vízkorlátozás idején vízpazarló háztartásokat. Dunakeszi új víztornyának felállításáról videó is készült, ezt a cikkünk alján nézheted meg.

15 milliárdos projekt

40 méter magas víztornyot állítottak fel Dunakeszin. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében több mint 15 milliárd forintból valósul meg. A tervek szerint 2024-re lesz kész az építmény, amely a közeli lakóparkok víznyomás problémáin fog javítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

3000 embernek segít

Dióssi Csaba polgármester szerint az új víztorony mintegy 3000 ember víznyomás problémáját fogja megoldani. A beruházás első lépése az lesz, hogy a Szent Imre téren található víztoronytól kiépítik a vízvezetéket a Toldi utcáig. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

500 köbméter víz fér el benne

Sipos Dávid alpolgármester, egyben az érintett körzet önkormányzati képviselője elmondta: „Ez a beruházás a Toldi-Dombliget lakópark, a Tóváros lakópark, illetve az Alagligeti lakópark háztartásait is érinti.” Úgy tudjuk, az új víztoronyban 500 köbméter víz fér el és vélhetően a térség országgyűlési képviselőjének, Tuzson Bencének is sok lobbymunkája volt abban, hogy megvalósuljon a projekt.

Vízhiány réme

Dunakeszin megcsinálták azt, amire Budapest környékén számos településen még szükség lenne, hiszen idén is a vízhiány réme fenyeget. Elsőként írtuk meg, hogy nemrég Nagykovácsi polgármestere kérte meg a lakókat arra, hogy körültekintéssel használják az ivóvizet, hogy ne alakuljon ki vízhiány. A kánikula közeledtével ugyanis ismét a vízhiány alakulhat ki azokon az agglomerációs településeken, ahol tavaly már megtapasztalhatták, milyen az, amikor kiszárad a csap, nem lehet fürdeni, mosogatni. 

Senki ne töltsön most medencét

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) arról tájékoztatta Nagykovácsit, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kéri a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben.

Vízkorlátozás lehet

Kiszelné Mohos Katalin polgármester leszögezi: „Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a DMRV vízkorlátozás elrendelését fogja kezdeményezni.”

Kiszáradtak a csapok

Sokan emlékeznek arra, hogy tavaly nyáron napokig nem volt víz Solymáron, Budakalász, Nagykovácsi és Szentendre egyes részein, de a pesti oldalon is voltak olyan települések, ahol nem volt elegendő víz és napokra kiszáradtak a csapok az otthonokban. Több településen hiába rendeltek el vízkorlátozást, sok olyan tulajdonost nem érdekeket, akinél volt víz. Ők vígan locsolták a kertet vezetékes vízzel, hiszen lényegében nem lehet ezért őket megbüntetni.

Beleállt a képviselő

A térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás katasztrófahelyzetnek minősítette a történteket és válságstábot hívott össze a településen, majd felszólította akkor a szolgáltatót, a DMRV-t, hogy tegyen meg mindent, a vízhiány elhárítása érdekében. A képviselő azt kérte tavaly a solymáriaktól, hogy akinél van víz, keveset használjon, hogy fel lehessen tölteni a tározókat és jusson azoknak is, akiknél szárazak a csapok. Ide kapcsolódik: Katasztrófahelyzet: A drámai vízhiány miatt válságstábot hívott össze Menczer Tamás országgyűlési képviselő Solymáron

Bevetették a honvédséget

Tavaly a budai agglomeráció egyes településein a honvédséget kellett bevetni, hogy a tározókat feltöltsék vízzel és a lakóépületekben ismét legyen ivóvíz, az emberek tudjanak főzni, mosni, mosogatni és fürdeni. 

A vízpazarlás nem büntethető

Szentendre magasabban fekvő területein sem volt víz, a helyiek csak lajtos kocsiból jutottak vízhez. A polgármester másodfokú vízkorlátozást rendelt el és szépen kérte a helyieket, hogy tartsák be a rendeletet. Ennél többet nem is nagyon tehetett, mert alig szankcionálható az, aki nem tartja be a vízkorlátozást. Ez egy év alatt sem változott, a Parlamentben szóba sem került olyan törvény, amely szigorította volna a vízpazarlók szankcionálását. Talán most, hogy Dunakeszi országgyűlési képviselője, Tuzson Bence igazságügyi miniszter lett, esetleg változtatnak ezen a szabályozáson is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a dunakeszi víztorony összeszereléséről készült videó

Kiemelt kép: Tuzson Bence, Dunakeszi térségének országgyűlési képviselője, igazságügyi miniszter – Fotó: BPK-montázs