Ahogyan arról a napokban a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt mentővel vitték kórházba az ismert, magyar sztárénekesnőt, akire az otthonában találtak rá komoly sérülésekkel, a kórházban pedig az is kiderült, erős nyugtatók és kokain is volt a szervezetében.

Végezni akart magával

A hírek szerint az énekesnő végezni akart magával, a mentősök vélhetően még éppen időben érkeztek, így nem történt tragédia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kórházba szállították

Mint megírtuk mentősöket a földön fekvő, sérült kezű énekesnő látványa fogadta, a sérüléseit a helyszínen nyomókötéssel ellátták, majd szirénázva a legközelebbi kórházba vitték.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Veszélyes kombináció

A popsztár olyan benzodiazepin hatóanyagú nyugtatót, szorongás oldót szedett, amely önmagában is veszélyes, csak szigorú orvosi felügyelet alatt lehetséges, alkohollal vegyítve pedig komoly bajt okozhat. Ehhez a két szerhez adódott még a kokain, ez a hármas kombináció pedig az addiktológus szerint akár halálos is lehet.

Kis adag is elég lehet a tragédiához

„A baj mértéke függ a mennyiségtől is, de ha ilyen hármas kombinációról beszélünk, egészen kis adag is elég egy esetleges tragédiához, mert ezek a szerek előnytelenül hatnak, főleg együtt. Mindhárom szer egyenként is kockázatos, az együttes hatásuk pedig nehezen kiszámítható” – mondta el az eset után a Blikknek dr. Funk Sándor.

Elhagyta a kórházat

Az énekesnő információk szerint már másnap elhagyta a kórházat, a life.hu azonban most utánajárt, mi történik egy ilyen szituációban az öngyilkosjelöltekkel a kórházban, miként döntik el a szakembere azt, hogy az adott személy ön-és/vagy közveszélyes-e, továbbá, hogy biztonságosan hazabocsátható-e.

Megszólalt Zacher Gábor

A téma kapcsán Zacher Gábor toxikológus szólalt meg, aki elmondta, az elsődleges teendő mindig a fizikai állapot stabilizálása, a sérülések kezelése, ezt követi a pszichiátriai kezelés. „Számtalan olyan esetbe futunk bele, amikor valakit nem behoznak a kórházba, hanem minket riasztanak oda, ahol az illető öngyilkosságot készül elkövetni, például a Duna egyik hídjáról akarja levetni magát. Ilyenkor az öngyilkossági kísérletet eredményező pszichés állapotot kell szakszerűen kezelni és megakadályozni a tragédiát” – mondta a portálnak az orvos, majd kitért arra is, hogy mikor engedhetik haza a pácienst és milyen esetekben tarthatják bent, akár az akarata ellenére is.

Pszichiáter vizsgálja

Az ön- és közveszélyes állapot meghatározása mindenképp igazságügyi elmeszakértő, illetve pszichiáter feladata. A szakértő egy bíró kíséretében kérdéseket tesz fel az illetőnek, meghallgatja a válaszait, majd felállít egy szakvéleményt, mely alapján elrendelheti a benntartását vagy az elbocsátását. „Amennyiben a beteg bent tartható, az állapota alapján meghatározott ideig „utalhatják őt be” gyógykezelésre. Ha egy újabb vizsgálatot követően a pácienst már nem találják ön- és közveszélyesnek, emittálható, azaz elbocsátható az intézményből.”

Ha önkényesen távozik valaki

A toxikológus beszélt arról az esetről is, ha valaki önkényesen távozik a kórházból. Elmondta, az ilyen esetet természetesen nem hagyják annyiban, szükség esetén a rendőrség segítségét is kérik a beteg megtalálásában.

A hatóságok bevonása

„Ha úgy ítéljük meg, hogy van esély az öngyilkossági kísérlet megismétlődésére, az illető távozása után értesítjük a hatóságokat, melyek „körözést” adnak ki ellene, akárcsak a klasszikus bűncselekmények esetében. Amennyiben a rendőrök megtalálják a keresett személyt, előállíthatják és beszállíthatják őt a pszichiátriai osztályra”– részletezte Zacher Gábor, ezután pedig arról beszélt, mi történik akkor, amikor a páciens nem hajlandó együttműködni a kórház személyzetével vagy a mentőegységgel.

A beteg megfékezése

„A beteg vagy környezetének megfékezése nem az egészségügyi ellátórendszer, hanem a hatóság feladata. Ez történhet fizikai rögzítéssel – magyarul megbilincseléssel –, esetleg kémiai rögzítéssel (chemical restraint), mely során nyugtató- vagy altatószerrel szedáljuk az érintettet, utána szállítjuk őt be a megfelelő osztályra” – mondta a főorvos.

Ki lehet a híresség?

Természetesen folyamatosan megy a találgatás arról, ki lehet az a híresség, akit bevittek a kórházba. Sokan úgy gondolják, hogy az X-Faktor című tehetségkutató egyik felfedezettjéről lehet szó. A nevet a személyiségi jogok miatt nem hozhatják nyilvánosságra, de borítékolható, hogy nem sokáig marad titokban, ki az érintett és pontosan mi történt vele. A lap szerint „a híresség dalaiban is egyre hangsúlyosabban kapnak szerepet a lelki problémák, a kórházi környezet, a világgal való állandó hadakozás”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Ha segítség kell 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: YouTube