Többletfeladat helyett nehéz döntésre kényszerült a kórház: le kell mondaniuk a normál ellátás egy részéről, s a tüdőgyógyászat már csak szerdán működik teljes kapacitással.

Nyugdíjba mentek az orvosok

Csütörtöktől, azaz december 1-jétől a 34 ágyból 20-at megszüntetnek – mindezt a kórház igazgatója jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak nemrégiben. Mint a dokumentumból kiderül, a döntést azért kellett meghozni, mert nyugdíjazás és elvándorlás miatt a kórházban csupán két tüdőgyógyász szakorvos maradt.

Megszűnik a rendszeres ügyelet

A dokumentumot nyilvánosságra hozó egészségügyi szakértő az RTL Híradónak azt mondta, az Uzsokiban megszűnik a rendszeres ügyelet, mi több, a hajléktalanok tüdőgyógyászati ellátása is, bár ez az intézmény volt Budapest egyik tüdőgyógyászati központja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Máshova kell menni

A kórház feladatait ezután a Semmelweis Egyetem Üllői úti klinikája veszi át. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az RTL Híradó érdeklődésére kifejtette: ő úgy látja, ez a rendszer nem tartható fenn sokáig.

Lesznek még gondok

„Várható, hogy egy darabig bírják, lehet, hogy van lehetőség az átcsoportosításra… és megoldják. De egy idő után az ott dolgozók is kiégnek majd, és ez a probléma előbb-utóbb máshol is jelentkezhet” – vélekedett a szakember. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint a kórházban továbbra is folyamatos a tüdőgyógyászati készenlét – írta az rtl.hu.

Az RTL riportja:

Vége az ingyenes kórházi elfekvőknek

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a szociális ellátórendszerre bízná a kórházak helyett, azoknak a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátást Pintér Sándor belügyminiszter, akik valójában nem igényelnek kórházi szintű ellátást, de mégis az ápolási osztályokon, azaz elfekvőkön vannak.

Mennek vagy maradnak

A friss törvényjavaslat értelmében a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek az ágyak, a személyzet és a betegek is. A betegek egyébként választhatnak, hogy vagy hazamennek vagy maradnak, utóbbi esetben azonban fizetniük kell, írja a hvg.hu.

Ezért lenne erre szükség

A változtatás indoklása szerint „a fekvőbeteg szakellátás ápolási ágyain fekvő betegek elsősorban ápolásra szorulnak, azaz mindennapi szükségleteiket, mint az étkezés, tisztálkodás, öltözködés nem tudják segítség nélkül megoldani, többségük kórházi elhelyezése azonban már nem indokolt”.

Javaslat célja

A javaslat célja, hogy „az ápolási szükséglettel rendelkező személy az állapotának és igényeinek megfelelő szolgáltatást kapja”, márpedig „az ellátottak szempontjából eredményesebb, ha a szociális ágazat keretében kapják meg a szükséges gondoskodást, hiszen a szociális intézmény teljes ellátást – fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást – nyújt lakóinak, emellett személyes igényeiknek megfelelően otthon-jelleget biztosít számukra”.

Homályosak a részletek

A részletek egyelőre nem derültek ki a törvényjavaslatból, Pintér Sándor valamint a szociálpolitikáért felelős miniszter majd csak ezt követpen határozza meg, hogy mely intézményeket érintené az átadás-átvétel, illetve, hogy hol lesznek majd ezek a szakápolási központok.

Kiemelt kép: Uzsoki kórház