Nálunk még nincs olyan mértékben jelen a koronavírus delta variánsa, mint pár nyugati országban, ezért még most érdemes kihasználni az oltások beadását Merkely Béla elmondása szerint. A professzor azt is hangsúlyozta, hogy az adatok alapján két adag oltás kiválóan véd a delta vírussal szemben.

Nyugodt nyarunk volt

A SOTE rektora elmondta, hogy nyugodt nyarunk volt a kórházban kezelt betegek és az elhunytak számát tekintve: hazánkban néhány haláleset történt koronavírusos megbetegedés következtében a nyáron és bőven száz alatt volt a kezelt betegek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól működnek a keleti vakcinák

A professzor szerint a hazai alacsony fertőzöttségi mutató egyik oka, hogy az általunk alkalmazott keleti oltóanyagok jól működnek. Azt is kiemelte, hogy a védettségnek két elfogadott módja van: az átoltottság és az átfertőzöttség.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hosszabb ideig tarthat

Merkely Béla az új vírusmutáció fertőzési statisztikáit idézve elmondta, hogy kilencvenhat százaléka a fertőzötteknek a beoltatlanok közül került ki, viszont a delta hullám lassabban emelkedő esetszámot fog produkálni, ezért hosszabb ideig is eltarthat, amit csak az oltási aktivitásunk növelésével tudunk csökkenteni.

Jelentéktelen reakciók

Arra is felhívta újra a figyelmet Merkely Béla, hogy túlnyomó többségében az oltások kapcsán jelentéktelen reakció érkezett. „Több milliárd embert oltottak már be világszerte és csupán néhány esetet tudunk felmutatni, amelyek esetében pedig egyáltalán nem bizonyított, hogy az oltás okozott mellékhatást” – fogalmazott a professzor.

Antitest kérdése

Sok kérdést vet fel az antitestmérésen alapuló védettség, a professzor szerint viszont semmilyen összefüggést nem lehet egyértelműen kikövetkeztetni a magas vagy alacsony antitestszint és a megfertőződés, valamint a betegség lefolyásának függvényében. 

Nem ajánlják a vizsgálatot

„Az USA nagy orvosi társaságai nem ajánlják a védettség mérésére az antitest-vizsgálatot. Ezek a tesztek csak azt igazolják, hogy megtörtént a fertőzés, azonban ezeknek az antitesteknek a szintje egy idő után a nullához fog közeledni” – mondta Merkely Béla.

100 %-os védettség

Arról is beszélt a SOTE rektora, hogy van olyan korosztály, ahol a védőoltás 100 %-os védettséget biztosít. A klinikai adatok alapján a 12-18 éves korosztály körében működnek a leghatékonyabban a védőoltások.

Kismamák oltása

A professzor kihangsúlyozta, hogy a szakma egyértelmű állásfoglalása az, hogy a kismamáknak a terhesség második vagy harmadik harmadában be kell oltatni magukat. Számukra az mRNS-alapú, Pfizer-vakcinából két dózisra van szükség, amely nem csak a kismamát, de a magzatot is védi a koronavírussal szemben.

A legnagyobb kérdés

„A kérdés egyelőre, hogy mi legyen a 12 éven alul gyermekek beoltásával, mivel az eddigi vírusmutációk rájuk nem voltak veszélyesek. De, a gyerekek nagyon sok találkozásban vesznek részt mindennap, így könnyen megfertőzhetik azokat a felnőtteket a környezetükben, akik nincsenek beoltva” – fogalmazott Merkely Béla. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BPK montázs