A 400 km magasan repülő Nemzetközi Űrállomásról készített képet Budapestről péntek este Shane Kimbrough űrhajós és azt rögtön az űrből posztolta a Twitteren. Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, amikor meglátta a szépen világító budapesti közlekedési hálózatot, azonnal fogta a telefonját és tovább posztolta a képet.

Csodálatos látvány

„Jó estét Budapest, csodálatos látvány vagy az űrállomásról” – írta a közösségi oldalán a Budapestről készült fotója alá Shane Kimbrough (ejtsd: sén kimbró) űrhajós péntek este, nem sokkal azután, hogy a Föld felszínétől 400 km magasságban keringő űrállomás elhúzott felettünk. A posztot a cikkünk alján éred el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

30-szor gyorsabb egy utasszállító repülőnél

A Nemzetközi Űrállomás másfél óránként kerüli meg a földet, vagyis nagyjából 30 ezer km/h-ás sebességgel száguld a bolygónk körül. Állandó személyzete van, nemzetközi csapat pillanatnyilag 11 fős. A Budapestről fotót készítő Shane Kimbrough idén április 24-én ment fel az állomásra a SpaceX magánűrhajóval.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Micsoda kép!

A látványos budapesti fotót Vitézy Dávid, a Budapesti fejlesztési Központ vezérigazgatója is kiposztolta. Ezt írta hozzá: „Budapest az űrből – micsoda kép, a közúti hálózatunk minden összefüggése, hálózati logikája szó szerint csak úgy világít rajta.” – írta lelkesen Vitézy Dávid. Ezt is olvasd el: A János-hegy átfúrásáról beszélt Vitézy Dávid, egy új vasúti alagúttal bekapcsolható lenne Budakeszi és térsége is a fővárosi kötöttpályás hálózatba

23 éve repül

A Nemzetközi Űrállomás építése 1998-ban kezdődött, abban az évben november 20-án állították pályára az első részegységet, amelyet sok másik követett. Az első űrhajósok 2000. november 2-án érkeztek az űrállomásra, ahol azóta folyamatosan dolgozik legénység.

Reggel 5-kor kelnek

Érdekesség, hogy az űrállomás a légköri fékeződés és a gravitáció miatt havonta kb. 2,5 km-t veszít a magasságából, ezért a pályáját rendszeresen megemelik. Az űrben az UTC, vagyis egyezményes világidőt használják, ez nyáron két órával kevesebb a budapesti időnél. Az űrhajósok ez alapján élnek, minden reggel 7-kor kelnek, vagyis magyar idő szerint reggel 5-kor indul a napjuk.

Előre szól a telefonod

Az alábbi videóban élőben nézheted merre jár éppen a Nemzetközi Űrállomás, ha szabad szemmel is megnéznéd egy szép csillagos éjszakáén, töltsd le a mobilodra az ISSonLive alkalmazást és még azt is beállíthatod, hogy a telefonod előre szóljon mikor érkezik a látványosság.

Fénylő pont

Mivel az űrállomás magasan repül ezért, ha az Adriai-tenger felett jár, akkor is kiválóan látszik a magyar égboltról, persze a leglátványosabb, amikor pont a fejünk felett húz el a kis fénylő pont az égen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az élő közvetítés a Nemzetközi Űrállomásról

Itt az űrhajós posztja

Kiemelt kép: Budapest az űrből – Fotó: Shane Kmibrough