Az elmúlt években számos alkalommal számoltunk be arról, hogy egy-egy önkormányzat szabályozni szeretné a klímák elhelyezését és büntetéssel fenyegeti a lakókat. Most a 9. kerületben került elő a téma, ott több száz lakót érint a lehetséges sok százezres bírság.

Csak a baj van vele

A légkondiciónáló készülékek két részből állnak. Egy beltéri és egy kültéri dobozból, utóbbi a kompresszor és ezzel van mindig a baj. Sokszor hangos és mindig csöpög, vagyis két okból is zavarhatja a szomszédokat és akkor még nem is beszéltünk a településképi elvárásokról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Tilos a homlokzatra légkondit szerelni

A legtöbb önkormányzat szigorúan szabályozza a légkondik külső egységeinek elhelyezését. Általában tiltják az utcafronti homlokzatra történő felszerelést, de az elhelyezésnél a zaj miatt a szomszédokra is gondolni kell.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Le kell szerelni a klímákat

Budapesten és környékén rendszeresen előkerül a klíma-téma. Most a 9. kerületi önkormányzat fenyegetett meg bírsággal egy lakóközösséget. Az Üllői út 169-179. szám alatti blokkházban függesztettek ki egy felszólítást, amelyben Ferencváros Polgármesteri Hivatala azt jelzi, hogy 30 napon belül szereltessék le a ház homlokzati részéről a klímaberendezések kültéri egységeit.

Bírság a klímáért

Az önkormányzat azt is írja, ha nem szerelik le a klímákat, akkor eljárást fognak indítani, és bírságot is kiszabhatnak. A Blikk szerint az eset nem egyedi. Ferencváros vezetése akár több ezer, a kerületben lakó, klímaberendezéssel rendelkező tulajdonos ellen indíthat eljárást különböző jogszabályi hivatkozások alapján.

Terv szerint kell elhelyezni

A hatályos jogszabályok szerint már elvileg van mód az épületek homlokzatán kültéri egységek tömeges elhelyezésére, ha az megtervezett rend szerint történik. A kérdés csak az, hogy nagyobb blokkházak esetében a társasház tulajdonos közössége képes-e közös álláspontot kialakítani, és e mentén meg tud-e, nem kevés pénzért rendelni egy épülethomlokzati légkondicionáló berendezés-elhelyezési tervet. 

Bal alsó sarok

Egy ilyen terv célja az egységesítés, ami azonban további kérdéseket is felvet. A terv szempontjai szerint például minden garzon ablak bal alsó sarkához kerülhet ilyen kültéri egység, amelynek felső síkja a párkány, oldalsó síkja az ablaknyílás vonala. A kültéri egységeknek azonos színűnek (szürke-fehér) és azonos méretűnek kell lennie. A bontás, átrakás, a berendezés cseréje tehát akkor sem kerülhető el, ha egy adott társasház érintett lakói jogkövető megoldásra törekednek.

Csöpögő víz

Jelenleg a legtöbb társasházban a légkondik külső dobozában keletkező kondenzvíz egyszerűen lecsöpög a földre, vagy egy csövön keresztül vödörbe, műanyagpalackba gyűjtik. Nagyon kevés helyen oldották meg, hogy a kondenzvizet visszavezetik a lakásba, majd a szennyvízrendszerbe.

Feljelentés

Két évvel ezelőtt egy óbudai társasházban valaki megunta a folyamatos csepegést és feljelentést tett. Ezután a lakók levelet kaptak az önkormányzattól, melyben 100 ezres bírsággal fenyegették meg őket, ha nem oldják meg a klímák megfelelő elhelyezését.

1 milliós bírság

Három évvel ezelőtt az agglomerációban, Dunakeszin is balhé volt a klímákból. Ott az önkormányzat bejelentési kötelezettséget írt elő. Azzal fenyegették a klímatulajdonosokat, hogy aki nem jelenti be a leendő vagy meglévő klímáját, az akár 1 millió forintos bírságot is kaphat. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Légkondik egy százhalombattai lakótelepen – Fotó: Budapestkörnyéke.hu