Minél több szerszámgép áll a rendelkezésünkre, annál ritkábban találhatjuk szembe magunkat olyan feladattal, amit nem tudunk megoldani. A különféle anyagokhoz, felületekhez más és más gépekre van szükség. Viszont sokaknak nem egyértelmű, hogy mi a különbség pl. egy fúrókalapács és az ütvefúró között. Persze, aki ezekkel a szerszámokkal dolgozik nap mint nap, az teljesen tisztában van, hogy mikor, melyiket érdemes elővenni, de aki éppen felújítás előtt áll, az lehet nagy dilemmában van azzal kapcsolatban, hogy melyiket kéne leemelnie a polcról.

Többféle szempont szerint választható fúrókalapács

Először is azt kell meghatároznunk, hogy ütvefúróra vagy fúrókalapácsra van-e szükségünk. Az ütvefúróval kiváló eredményt érhetünk el, ha téglába vagy ytongba szeretnénk furatokat készíteni. A hagyományos változatok esetében egy körömtárcsás racsni állítja elő az ütési energiát. Amennyiben megbízunk a gépünk minőségében, akár betonhoz is használható hébe-hóba, de ehhez már inkább egy fúrókalapácsot érdemes választani, amely pneumatikus ütőművel rendelkezik. Míg az előbbinél a minél magasabb fordulatszám eredményez magas ütési energiát, addig a fúrókalapács esetében az alacsony fordulatszám vált ki nagyobb hatékonyságot az ütvefúrás terén, a pneumatikus technológiának hála. Ezáltal a fúrószár is kisebb hőhatásnak van kitéve, így nem kopik el olyan gyorsan betonfúrás közben.

Manapság már ilyen nagyteljesítményű gépből is kapható akkus változat. Otthonra és ipari felhasználás tekintetében is ideálisnak számít pl. egy nagyszerű HiKOKI vagy Makita fúrókalapács. A motor technológiája tekintetében a szénkefementes hosszabb élettartammal rendelkezik és nagyobb hatékonyságra képes a modernebb kivitelnek hála. Nem árt, ha az adott modell fejlett rezgéscsillapítással van ellátva, ami kíméli a karunk teljes egészét munka közben. Egyébként a fent említett két neves gyártó is kifejlesztette a maga vibrációt csökkentő technológiáját. Bizonyos modellekhez porelszívó is csatlakoztatható a tisztább munkakörnyezet megtartása miatt és a befogatás típusa is különbözhet, amely lehet SDS-Plus vagy SDS-Max. A különbség a két befogatás között a méretben rejlik. Az 5 kg feletti fúrókalapácsok már SDS-Max befogatással bírnak. Otthoni felhasználás tekintetében nagy valószínűséggel egy SDS-Plus-os változat minden tekintetben megfelel majd az elvárásainknak, hacsak nem szeretnénk minden áron betonfalat bontani. Természetesen ott van még az ütési energia is mint tényező, amit Joule-ban mérnek és „J“-vel jelölnek.

Ezek alapján egyszerűen kiválasztható a megfelelő változat ipari vagy otthoni felhasználás szerint.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.