Mit nevezünk ÁKK és ÁTHK áfakódnak? Kik jogosultak a használatukra? Mikor alkalmazhatóak? Hogyan használhatóak helyesen? Milyen esetekben kell alkalmazni ezeket az áfakódokat?

Az ÁKK áfakód az „Áfa körön kívüli” kifejezést jelöli, míg az ÁTHK áfakód pedig az „Áfa területi hatályán kívüli” kifejezést rövidíti. Mutatjuk, hogy milyen esetekben lehet az említett áfakódokat használni.

Az ÁKK áfakód szerepe

Vannak olyan gazdasági események, amelyeket az Áfa tv. nem tekint sem szolgáltatásnyújtásnak, sem pedig termékértékesítésnek. Mivel ezeket az Áfa tv. nem adóztatja, nem kell róluk számlát kiállítani. Ilyen gazdasági esemény például a kártérítés.

Azonban nem tilos a nem adóztatható gazdasági eseményekről számlát kiállítani. Ekkor kerül képbe az ÁKK áfakód, amit kötelező feltüntetni ezeken a számlákon. Ezzel az áfakóddal jelezhető, hogy nem terheli áfa a számlán szereplő gazdasági eseményt. Így a számla nem tekinthető számlának, csupán számviteli bizonylatnak.

Az ÁTHK áfakód szerepe

Milyen gazdasági eseményeket adóztat az Áfa tv.? Azokat, amelyek esetében az Áfa tv. alapján a teljesítés helye belföld, vagyis Magyarország és az áfa tekintetében adóztathatók. Akkor kerül sorra az ÁKK áfakód alkalmazása, ha nem értelmezhető a teljesítés helye. Ebből adódóan nem fordulhat elő, hogy az ÁTHK áfakód alkalmazása felmerüljön.

A szolgáltatásnyújtás fogalmát az Áfa tv. 13-15. §-a részletezi, a termékértékesítését pedig az Áfa tv. 9-12/A. §-a. Az Áfa tv. 16-18. §-a pedig a mindkét típusra vonatkozó speciális szabályokat összegzi. A Billingo online számlázó segítséget nyújt a bizonylatok gyors és egyszerű előállításában.

Mit kell átgondolni a számla kiállítása előtt?

Elsőre talán bonyolultnak tűnik, hogy mi alapján lehet eldönteni, hogy melyik áfakódot kell használni. Segítségül összegyűjtöttük, hogy mit kell átgondolni a bizonylat kiállítása előtt. 

Elsősorban azt, hogy áfa tekintetében adóztatható-e a számlára kerülő gazdasági esemény. Amennyiben igen, akkor meg kell határozni a teljesítés helyét. A teljesítés helyének meghatározásához az Áfa tv. II. fejezetében található szabályok nyújtanak segítséget. A II. fejezet 1. alfejezete a termékértékesítés, a 2. alfejezete pedig a szolgáltatásnyújtás esetén.

Ha nem belföld a teljesítés helye, akkor Magyarországon nem terheli áfa a számlázott szolgáltatásnyújtást vagy termékértékesítést. Ilyen esetben kell az ÁTHK áfakódot alkalmazni. Ez a helyzet leginkább akkor jelentkezik, ha a vevő külföldi vállalkozás. Az Áfa tv. 46. §-a sorolja fel azokat a vállalkozásokat, amelyek teljesítési helye nem belföld. Az említett szabályok az alanyi adómentes vállalkozásokra is vonatkoznak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!