A társasházak fűtési rendszerének megválasztása komplex feladat, amely számos tényezőtől függ. Az energiahatékonyság, a telepítési és üzemeltetési költségek, valamint a környezetvédelmi szempontok mind-mind befolyásolják a döntést.

Az alábbiakban bemutatjuk a legelterjedtebb fűtési szisztémákat, azok előnyeit, hátrányait, valamint az ideális rendszer kiválasztásának legfőbb szempontjait.

Melyek a legelterjedtebb fűtési rendszerek a társasházak esetében?

A társasházak fűtési rendszerének kialakításakor többféle fűtésirendszer-típus is szóba jöhet, amelyek közül a megfelelő konstrukció kiválasztásához a lakóközösség konkrét igényei mellett minden esetben figyelembe kell venni a lakóépület specifikus energetikai és épületszerkezeti jellemzőit is.

Nézzük, melyek a legelterjedtebb fűtési rendszerek a társasházak esetében, és hogy mit kell tudni ezekről!

Távfűtés

A távfűtéssel rendelkező házak esetében a hő a lakóépületen kívül található hőtermelő központból érkezik, és csővezetékeken keresztül jut el a felhasználókhoz. A hőt általában forró víz vagy gőz formájában szállítják, amelyet hőcserélők segítségével osztanak szét az épületben. A távfűtési rendszer nemcsak egyetlen épületre terjedhet ki, hanem akár háztömbökre, településrészekre vagy egész városokra is.

A távfűtést tekinthetjük környezetbarát fűtési szisztémának, hiszen egyfelől nincs hozzá szükség fosszilis energiaforrásra, másfelől pedig a központilag szabályozott hőellátás révén az energiahordozók felhasználása is rendkívül gazdaságos. Ráadásul ma már különféle megújuló energiaforrásokat is használhatunk a távfűtéshez, legyen az geotermikus vagy éppen napenergia.

A távfűtés további előnye, hogy kevesebb karbantartást igényel a lakások szintjén, hiszen nincs szükség egyedi kazánokra – csupán a radiátorokat kell kiépíteni az egyes helyiségekben. Hátránya lehet ugyanakkor szolgáltatáskiesés esetén az alternatív fűtési lehetőségek hiánya, illetve hogy a rendszer kiépítésének igencsak magasak a kezdeti költségei.

Házközponti fűtés

Szemben a távhőszolgáltatásokkal, a házközponti fűtésnél a hőtermelés a társasházon belül zajlik: a közös hőtermelő a legtöbb esetben egy kazán, amely az összes lakás, valamint a közös helyiségek számára is előállítja a szükséges hőt, típustól függően gáz-, olaj- vagy éppen biomasszaforrásból. Ezt a fűtési megoldást különösen a többlakásos társasházakban érdemes alkalmazni, hiszen azáltal, hogy egyetlen berendezéssel biztosítjuk az épület hőellátását, nemcsak a karbantartási költségek lesznek alacsonyabbak, hanem a központi szabályozás és a fűtési rendszer optimalizálási lehetőségei révén magasabb komfortszinttel és jóval kisebb hőveszteséggel kell számolnunk.

A házközponti fűtés hatékonysága természetesen nagy mértékben múlik azon, hogy milyen típusú hőtermelőt választunk. A hagyományos kazánokhoz képest például sokkal korszerűbb, jelentős energiamegtakarítást eredményező megoldásnak számítanak a kondenzációs kazánok, amelyek nemcsak a tüzelőanyag elégetéséből származó hőt hasznosítják, hanem a füstgázok kondenzációjából keletkező energiát is. A kondenzációs kazánok így akár 90%-os vagy annál is magasabb hatásfokot érhetnek el, ami lényegesen jobb a hagyományos kazánokénál.

Emellett a modern kondenzációs kazánok általában intelligens szabályozási rendszerekkel is rendelkeznek, amelyek optimalizálják a kazán működését az aktuális hőigényeknek megfelelően. Ez az energiamegtakarítási előnyökön túl a rendszer élettartamát is növeli, mivel a kazán kevesebb időig működik maximális teljesítménnyel. 

Cirkófűtés

A cirkófűtés olyan gázüzemű rendszer, amely egyetlen berendezésben egyesíti a fűtést és a melegvíz-ellátást. A cirkókazánok zárt rendszerben működnek, és a gáz elégetésével állítanak elő hőt, amelyet a radiátorokba vagy a felületfűtési rendszerbe juttatnak.

E rendszer előnyei közé tartozik a gyors melegvíz-ellátás és az energiahatékonyság, valamint az, hogy a lakók egyénileg szabályozhatják a fűtést. Hátrányai között azonban meg kell említenünk a gázfűtésből eredő potenciális biztonsági kockázatokat és a rendszer karbantartási igényét – a biztonságos, szakszerű kiépítéssel ugyanakkor ezen tényezők negatív hatásait is minimalizálhatjuk.

A cirkófűtés esetén is használhatunk kondenzációs kazánokat, amelyek nemcsak a fűtés, hanem a melegvíz-ellátás hatékonyságát is növelik. A kondenzációs cirkókazánok a hagyományos berendezésekkel szemben képesek a vízgőz formájában távozó hőenergia visszanyerésére, ezáltal a meleg víz előállítása során is kevesebb energiát használnak fel.

Konvektoros fűtés

Régebben széles körben elterjedt, ma már egyre kevésbé alkalmazott módszernek számít a társasházakban a konvektoros fűtés, amelynél – a fentiekkel ellentétben – nem központilag történik a hő előállítása, hanem minden lakás külön-külön fűtőkészülékekkel van ellátva, általában gázüzemű konvektorokkal. Ezek a konvektorok közvetlenül a helyiségek levegőjét melegítik fel, a gáz elégetése révén, és nincs szükség központi hőtermelő berendezésre vagy vízkeringető rendszerre.

A konvektoros fűtés előnye, hogy a rendszer kiépítése viszonylag egyszerű és olcsó, mivel nem igényel bonyolult csőrendszert vagy központi kazánházat. Minden lakásban külön szabályozható a fűtés, így a lakók saját igényeik szerint állíthatják be a kívánt hőmérsékletet.

Ezen fűtési megoldás különösen alkalmas kisebb lakásokban vagy olyan épületekben, ahol a központi fűtési rendszer kiépítése nehézkes lenne. Az egyedi konvektorok minimális karbantartást igényelnek, és meghibásodás esetén általában könnyen javíthatók vagy cserélhetők. Ugyanakkor a konvektoros fűtésnek hátrányai is vannak: a fűtőkészülékek általában kevésbé energiahatékonyak, mint a központi rendszerek, és az egyes helyiségek egyenletes fűtése nehezebb lehet. Ezen kívül, mivel minden készülék külön égésterméket bocsát ki, a megfelelő szellőzés biztosítása kritikus fontosságú a biztonság érdekében.

A konvektoros fűtés zajosabb lehet a központi rendszerekhez képest, mivel a gáz égése és a levegő áramoltatása zajt generálhat. Emellett esztétikailag is kevésbé vonzó, mivel a fűtőtestek szem előtt vannak a helyiségekben, és akár sok helyet is foglalhatnak. Mindezek ellenére, megfelelő telepítés és karbantartás mellett a konvektoros fűtés megbízható és költséghatékony megoldás lehet olyan esetben, ha a központi fűtési rendszer kiépítése telepítése valamilyen oknál fogva nem lehetséges vagy nem éri meg.

Új fűtési alternatívák

Habár a fenti megoldások között is vannak olyan, amelyekkel jelentősen növelhetjük a társasház energiahatékonyságát, további, alternatív fűtési szisztémák kiépítésén is elgondolkodhatunk.

Hőszivattyús rendszerek

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek például a hőszivattyús rendszerek, amelyek a környezetben lévő hőenergiát használják fel fűtésre, hűtésre. A legismertebb típusok a levegő-víz hőszivattyúk és a föld-víz hőszivattyúk: előbbiek a kinti levegőből nyerik ki a hőt, és egy hőcserélő segítségével melegítik fel a fűtési rendszert. A föld-víz hőszivattyúk a talaj hőjét hasznosítják, ahol a hőmérséklet állandóbb, ennek köszönhetően nagyobb hatékonyságot érhetnek el.

Ezek a rendszerek rendkívül energiahatékonyak és környezetbarátak, különösen akkor, ha megújuló energiaforrásokkal – például napelemekkel – is kombináljuk őket. Jelentős költségmegtakarítást jelenthet továbbá, hogy ha hőszivattyús rendszerrel fűtünk, az év bizonyos időszakaiban igénybe vehetjük a H-tarifát is, amely jóval kedvezőbb, mint a hagyományos árszabás.

Hátrányuk lehet viszont a magas bekerülési költség, valamint a megfelelő telepítési környezet biztosításával járó nehézségek, különösen a föld-víz hőszivattyúk esetében, amelyeknél bonyolult fúrási munkálatokra is szükség lehet.

Egyéb megoldások

További opció lehet még a padlófűtés, amelynek előnye, hogy mivel nagy felületen sugározza a hőt, egyenletes hőeloszlást és magas komfortérzetet biztosít. De dönthetünk még a peremfűtés mellett is: ebben az esetben a falak mentén kerülnek elhelyezésre a fűtőelemek, ami nemcsak helytakarékos megoldás, de megelőzi a hideg levegő áramlását is az ablakok környékén.

Mindkét rendszer kifejezetten energiahatékony, esztétikus, és a hagyományos radiátoroknál kényelmesebb fűtést nyújt.

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a fűtési rendszert a társasházba?

Energiahatékonyság

A fűtési rendszer kiválasztásánál az energiahatékonyság kulcsfontosságú szempont. Olyan rendszert érdemes választani, amely minimalizálja az energiafelhasználást és csökkenti a fűtési költségeket. A modern kondenzációs kazánok, hőszivattyús rendszerek és napenergiás megoldások különösen hatékonyak, és hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek.

Költségek

A rendszer telepítési és karbantartási költségei szintén fontosak. A kezdeti beruházás, a karbantartási igények és az üzemeltetési költségek mind-mind befolyásolják a döntést. Például a távfűtés és a házközponti fűtés magasabb kezdeti költségekkel járhat, de alacsonyabb karbantartási költségeket eredményezhet.

Kényelmi szempontok, szabályozhatóság

A lakók kényelme érdekében fontos, hogy a fűtési rendszer könnyen szabályozható legyen. Az egyedi szabályozási lehetőségek, mint például a cirkó vagy a konvektoros fűtés, lehetővé teszik, hogy a lakók saját igényeik szerint állítsák be a hőmérsékletet. A központi rendszerek, mint a távfűtés, központilag szabályozhatók, ami egyszerűbb kezelést biztosít.

Környezetvédelmi megfontolások

A környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbak. A megújuló energiaforrásokat használó rendszerek, például a hőszivattyúk és a napenergiás megoldások, csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, illetve hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. Az ilyen rendszerek hosszú távon környezetbarátabbak, és segítenek a társasház zöldítési céljainak elérésében.

Jogszabályi előírások

Végül figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat, illetve az adott környezet lehetőségeit is. Egyes területeken szigorúbb előírások vonatkozhatnak a fűtési rendszerekre, míg másutt akár kedvező támogatások vagy adókedvezmények is igényelhetőek bizonyos rendszerek telepítése esetén. Mindezen felül a helyi infrastruktúra és a rendelkezésre álló energiahordozók is befolyásolhatják a döntést.

Legyen szó új társasház építéséről vagy meglévő épület korszerűsítéséről, a fűtési rendszer kialakítása mindig alapos előkészítést, precíz tervezést igényel – ennek részeként mindenképpen vegyük figyelembe a fenti szempontokat, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk mind a lakók komfortérzete, mind az épület energiahatékonysága szempontjából!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a meleget.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.